Apple ontkent dat Safari-browser IP-adressen naar China stuurt

Apple

De afgelopen tijd zijn er flink wat spanningen in China, en bedrijven zoeken naar manieren om daarmee om te gaan. Wat dan niet helpt, is nieuws dat je data verstuurd naar bedrijven in China die nauw samen zouden werken met de overheid daar. Dat is wat Apple dit weekend overkwam, maar volgens het bedrijf hebben we het allemaal verkeerd geïnterpreteerd.

Dit weekend verscheen er nieuws dat de Safari-browser op iOS sommige IP-adressen en webgegevens van gebruikers doorsturen naar het Chinese bedrijf Tencent. Dat is onderdeel van een Safe Browsing-mechanisme, waarmee gecontroleerd wordt of de website die je wil bezoeken frauduleus is.

Apple stelt nu in een verklaring tegenover ZDNet dat dit niet helemaal zo werkt. Tencent Safe Browsing controleert inderdaad wel of een website frauduleus is, maar doet dit door een database met bekende malafide URL’s naar je apparaat te brengen. Vervolgens controleert het lokaal of de URL in die database staat. Is dat het geval, dan krijg je een waarschuwing.

Apple zegt dat dit ook de manier is waarop het safe browsing-mechanisme in Safari geïmplementeerd is. Er zou dus nooit surfgedrag naar de aanbieders van safe browsing-opties verstuurd worden.

Alleen in China

Bovendien wordt het mechanisme van Tencent volgens Apple alleen gebruikt als je een apparaat hebt in China.

Andere gebruikers krijgen de database van Google op hun apparaat om URL’s te controleren. Maar in China wordt Google geblokkeerd en kunnen gebruikers de database dus niet ontvangen. Tencent is een Chinees bedrijf, wordt niet geblokkeerd en heeft dit probleem dus niet.

Foto: Shutterstock.com