Apple Pay stopt betalingen aan webshops die extreemrechtse producten verkopen

Apple heeft de ondersteuning van Apple Pay voor enkele websites die racistische- en neonazi-producten verkopen ingetrokken. Dat bevestigt het bedrijf tegen BuzzFeed. Het gaat om drie websites die onder meer sweaters, t-shirts en bumperstickers verkochten. Deze websites kunnen het betaalplatform van Apple niet langer gebruiken om producten te verkopen.

Daarmee neemt Apple, nadat andere internetbedrijven dat eerder al deden, een standpunt in na het racistische geweld in Charlottesville. Eerder deze week werd de neonazi-site The Daily Stormer offline gehaald door hostingbedrijf GoDaddy en later Google. Kanalen van de extreem-rechtse website en zijn oprichter werden ook verwijderd van onder meer Facebook, Twitter en chatapp Discord.

De CEO van Apple, Tim Cook, liet maandag via Twitter weten dat hij het belangrijk vindt dat mensen zich gezamenlijk tegen racisme uitspreken. Techbedrijven en -platformen zeggen vaak ‘neutraal’ te zijn wat betreft de inhoud van discussies. Zij spelen ‘slechts een faciliterende rol’, is het argument. Op het gebied van extreemrechtse inhoud is nu een ander standpunt zichtbaar.

Blood Money

Mensenrechtenorganisatie Color of Change zegt dat bedrijven die betalingen aan extreemrechtse platformen faciliteren “groepen die verantwoordelijk zijn voor haatmisdrijven direct financieren”. Met de campagne Blood Money wil de organisatie deze bedrijven overhalen hun betaalplatform in te trekken.

De website biedt een overzicht van creditcardbedrijven en andere betaalplatformen die betalingen aan extreemrechtse websites en webshops aanbieden. Color of Change roept onder meer meer Visa, MasterCard, PayPal en Amazon op het matje.