Apple presenteert Apple Watch Series 4 met nieuwe hartslag-functies

Apple Watch Series 4

Apple heeft vanavond tijdens zijn Apple Event in Cupertino de Apple Watch Series 4 gepresenteerd. Het apparaat is nagenoeg randloos en heeft ronde hoeken. Het horloge komt in twee varianten, 40 en 44 millimeter. De schermen op de horloges zijn groter dan bij de Series 3, namelijk 32 of 34 procent groter, afhankelijk van het model.

Aan de zijkant van het horloge zit een digitale kroon met haptische feedback. Met de knop kun je door verschillende tabbladen heen scrollen. Ook is de luidspreker in het apparaat 40 procent luider, wat handig is als je bijvoorbeeld graag met je horloge belt. De microfoon zit aan de andere kant, zodat je minder last hebt van echo’s.

De achterkant van het horloge is zo gemaakt dat radiogolven door de voor- en achterkant van het horloge heen kunnen komen. Daardoor is de ontvangst beter.

Binnenin het horloge zit een Dual-Core 64 bit-processor, waardoor deze tot twee keer sneller moet zijn. Ook bevat het apparaat een accelerometer en gyroscoop. Dit maakt het mogelijk dat het horloge het detecteert als je valt. Na een val krijg je een notificatie, waarna je de hulpdiensten kunt bellen. Doe je helemaal niets – bijvoorbeeld omdat je buiten bewustzijn bent – dan belt het horloge na 5 seconden zelf.

https://www.youtube.com/watch?v=HXs8G7Kjrd8

Complicaties

Ook heeft het horloge nieuwe complicaties meegekregen en een nieuwe Watch Face. Op deze Watch Face kun je maximaal acht complicaties toevoegen. Ook is het mogelijk om contacten aan de Watch Face toe te voegen. Door op een gezicht te klikken, kom je direct met hen in contact.

Het horloge maakt het verder mogelijk om je favoriete sportteams te volgen, boarding-informatie te tonen als je gaat vliegen en je fitness-statistieken te tonen. Ook is de app Breath beschikbaar geworden voor de Watch Face, waardoor je de app direct kunt gebruiken als je je pols omhoog doet.

Ook niet onbelangrijk is het batterijleven van het horloge. De Apple Watch Series 4 gaat 18 uur mee op een lading, net zoals zijn voorganger.

Apple Watch Series 4

Hartslag

Het horloge heeft ook nieuwe functies voor als je een lage hartslag hebt. Is je hartslag te laag, dan krijg je een notificatie. Daarnaast wordt je hartritme in de achtergrond in de gaten houden. Is er een onregelmatigheid dat wijst op iets ernstigers, dan laat het horloge dit ook weten.

Aan de achterkant en in de digitale kroon zitten elektroden, waardoor je een ECG kunt laten maken. Daarmee stellen artsen bepaalde hartziekten vast. En nu kun je dit dus ook zelf doen, met niets meer dan de app.

Daarvoor open je de app en houd je je vinger op de digitale kroon. Het apparaat detecteert in 30 seconden je hartslag, waarna je een hartritme classificatie krijgt. Aan de hand daarvan kun je zien of je hart goed is. Alle rapporten worden in de Health-app opgeslagen, die je vervolgens met je arts kunt delen.

De functies zijn in de komende maanden alleen beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten, aangezien hier toestemming voor nodig is. In andere landen is die toestemming nog niet gegeven, waardoor de functies in onder meer Nederland niet direct beschikbaar zijn. Wanneer ze dat wel worden, is nog onbekend.

Apple Watch Series 4

Prijs en beschikbaarheid

De Apple Watch Series 4 wordt beschikbaar voor 429 euro met GPS. Wil je een mobiele verbinding, dan betaal je 529 euro. In Nederland wordt alleen de GPS-variant beschikbaar. Het horloge is vanaf vrijdag te bestellen, vanaf 21 september ligt hij in de winkels.

De smartwatch wordt beschikbaar in aluminiumversie in de kleuren zilver, goud en spacegrijs. Ook wordt de smartwatch in een goudkleurig roestvrij staal-versie beschikbaar, naast de roestvrijstalen modellen in zilver en spacegrijs.