Nieuwe iPhone 11 Pro en 11 Pro Max van Apple hebben drie camera’s

iPhone 11 Pro

Apple heeft vanavond de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max aangekondigd. De twee opvolgers van de iPhone Xs en Xs Max hebben drie lenzen aan de achterkant, wat voor het eerst is voor een iPhone.

Het is ook direct de eerste telefoon met de naam ‘Pro’. En dat staat volgens Apple ook wel ergens voor: het is de meest geavanceerde iPhone tot nu toe. De iPhone 11 is gemaakt van stainless steel en één stuk glas. Het apparaat komt in diverse nieuwe kleuren: midnight green, space gray en zilver en goud. Daarbij zitten ook matte finishes.

De iPhone 11 Pro komt met een 5,8 inch Super Retina XDR-scherm, de 11 Pro Max met een 6,5 inch Super Retina XDR-scherm. Die maten zijn hetzelfde als van de Xs en Xs Max die vorig jaar gepresenteerd werden. Super Retina XDR is een speciaal ontworpen OLED-scherm met HDR en HD-video.

De iPhones zijn echter niet meer voorzien van 3D Touch. Die 3D-aanraking wordt vervangen door Haptic Touch, wat ook al in de iPhone Xr van vorig jaar zit. Haptic Touch werkt vergelijkbaar: als je langer op het scherm drukt, krijg je extra opties. Bij 3D Touch kreeg je die als je harder op het scherm drukte.

iPhone 11 Pro en 11 Pro Max

De camera

De iPhone 11 Pro en 11 Pro Max is de eerste met drie lenzen achterop. Het gaat om een 12 megapixel groothoeklens, telelens en ultra-groothoeklens. Daarmee moet je nog betere foto’s kunnen maken.

Allereerst kun je 2x inzoomen en uitzoomen. Dat komt dus neer op 4x optische zoom, waarmee je meer detail of juist veel meer van de scène in beeld kunt kringen. Met Night Mode kun je bovendien betere foto’s maken met weinig licht.

iPhone 11 Pro ultra-groothoeklens

De camera aan de voorkant heeft ook een verbetering, al is dat met name met betrekking tot Face ID. De sensor hiervoor is verbeterd, waardoor je gezicht vanuit meerdere hoeken herkend wordt. Daardoor is het makkelijker om je telefoon te ontgrendelen.

De camera krijgt ook een geheel nieuwe functie bij de update naar iOS 13 deze herfst. Het gaat om Deep Fusion, wat een functie is dat negen foto’s maakt. Dankzij een neurale engine worden die foto’s pixel voor pixel geoptimaliseerd naar de beste foto, met de beste details.

iPhone 11 Pro

Voorbeeldfoto gemaakt met Deep Fusion

Qua video nemen de telefoons op in 4K. Dat doet niet één lens, maar dat kunnen ze alledrie. De opnames worden gemaakt met maximaal 60 beelden per seconde. De camera’s worden daarbij automatisch afgestemd op de lens waarmee je op dat moment filmt, om de beste beelden te krijgen en naadloos te kunnen wisselen tussen de lenzen terwijl je filmt.

Overigens is het met de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max ook mogelijk om in 4K te filmen met de camera aan de voorkant van de telefoon.

Prestaties

De iPhone 11 Pro en 11 Pro Max zijn net als de iPhone 11 voorzien van de A13 Bionic-chip, wat volgens Apple zelf de snelste GPU en CPU in een smartphone is.

De chip is 20 procent sneller en gebruikt 30 procent minder energie bij de GPU en 40 procent minder energie bij de CPU. Daardoor gaat je accu dus minder snel leeg. Deze chip zit overigens ook in de goedkopere iPhone 11, die Apple vanavond ook presenteerde.

De accu levert dan ook niet in bij het nieuwe model. Sterker nog, de accu moet vier uur langer meegaan dan bij de iPhone Xs. De 11 Pro moet zelfs vijf uur langer meegaan dan de iPhone Xs Max.

Ook Face ID heeft een upgrade gehad. De technologie werkt nu sneller en vanuit meer hoeken. Daardoor moet het ontgrendelen van je telefoon nog sneller en gemakkelijker gaan.

Beschikbaarheid

De iPhone 11 Pro gaat 1159 euro kosten. De iPhone 11 Pro Max komt voor 1259 euro op de markt. Beide telefoons verschijnen met met 64 GB, 128 GB of 256 GB aan opslag.

Vanaf vrijdag kun je ze bestellen, op 20 september komen ze in de winkels. Apple heeft daarnaast een reeks aan hoesjes geïntroduceerd in diverse kleuren.