Apple is er maar druk mee. Het bedrijf wil de iPhone een geheel nieuwe look geven, is druk met zelfrijdende auto’s en kijkt naar augmented reality. En volgens Bloomberg komt daar nog een aandachtsgebied bij: de ruimte. Het bedrijf heeft namelijk een aantal satellietexperts in huis gehaald.
Twee van deze experts waren topmannen bij Google’s satellietproject. Volgens bronnen zijn zij nu onderdeel van een nieuw hardwareteam bij Apple. Het gaat om John Fenwick, die Google’s ruimteproject leidde, en Michael Trela, het hoofd van satellite engineering. Greg Duffy, mede-oprichter van camerafabrikant Dropcam dat eerder dit jaar onderdeel werd van Apple, leidt het nieuwe team.
Zowel Google als Apple hebben geweigerd om te reageren. Fenwick, Trela en Duffy waren niet bereikbaar voor commentaar. Of dit alles dus klopt, is niet te bevestigen. Maar interessant is het wel. Apple haalt immers twee experts binnen in een gebied dat erg duur en ingewikkeld is. Wat ze precies gaan doen, is nog niet helemaal duidelijk. Maar op dit moment zijn satellietprojecten gericht op twee doelen: het verzamelen van afbeeldingen en het beschikbaar maken van communicatie.
Satellieten al langer interesse van Apple
Apple lijkt zich echter al langer bezig te houden met satellieten. Boeing kwam vorig jaar met een plan om breedbandverbindingen beschikbaar te maken via ruim duizend satellieten in een lage baan om de aarde. Het bedrijf zou gesproken hebben met Apple, om te kijken of zij wilden investeren. Of dit gebeurd is, is niet bekend. Bronnen uit de industrie zeggen echter dat het project van Boeing inderdaad door Apple gesteund wordt.
Een belangrijke reden voor techbedrijven als Apple om zich bezig te houden met satellieten, is het verbinden van miljarden mensen die nog geen internettoegang hebben.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat Apple deze mensen heeft aangenomen voor een geheel ander project. De iPhone-fabrikant wil zijn kaarten bijvoorbeeld verbeteren en gebruikt hier al drones voor. In 2015 nam het verder Aether Industries over, een bedrijf dat technologie maakt die bijna in de ruimte hangt. Denk bijvoorbeeld aan ballonnen die hoog in de lucht hangen en internet verspreiden.