‘Apple overweegt stemherkenning voor toegang tot Siri’

Siri

‘Hé Siri, heb ik afspraken deze week?’ Het is een handige feature om even snel op de hoogte gebracht te worden van je eigen agenda. Toch heeft een spraakassistent ook een nadeel: het is mogelijk om zonder al te veel moeite inzicht te krijgen in iemand anders gegevens.

Zeker nu spraakassistenten steeds meer kunnen en ook in huis te vinden zijn, kan dat een probleem worden. Je wilt namelijk niet dat iemand zomaar via jouw slimme speaker van alles over je te weten komt. De speakers kunnen namelijk wel herkennen dát iemand praat, maar niet wie er praat.

In februari schreef Time dat Amazon voor zijn slimme speaker Echo al werkt aan stemherkenning. Ook Apple werkt aan een oplossing die op hetzelfde neerkomt, werd ontdekt door Patently Apple. De maatregel moet ervoor zorgen dat alleen de juiste persoon toegang krijgt tot Siri.

Alternatieve toegangszin

Apple zou overwegen om gebruikers zelf een alternatief voor ‘Hé Siri’ te kiezen. Die zin geldt als een soort toegangscode tot de slimme assistent. Voor extra beveiliging moet het apparaat ook eigenschappen van jouw stem herkennen.

Pas als het apparaat de combinatie van ‘wachtwoord’ en stem herkent, wordt Siri geactiveerd. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat Siri het wachtwoord wel, maar je stem niet herkent. In dat geval zou je je identiteit alsnog bevestigen door je gebruikelijke pincode of vingerafdruk in te voeren.

Of Apple deze extra beveiligingslaag inderdaad aan Siri gaat toevoegen, is niet te zeggen. Een patentomschrijving geeft niet de garantie dat een bedrijf de functie daadwerkelijk in zijn producten plaatst.