‘Apple stopt samenwerking met Intel en gaat eigen chips gebruiken’

Apple iPhone X

Apple wil de samenwerking met chipfabrikant Intel stopzetten. Per 2020 wil de iPhone-fabrikant alle chips van Intel in zijn computers gaan vervangen door zijn eigen chips. Dat meldt Bloomberg op basis van ingewijden.

De chips van Intel zitten alleen in de Mac-computers. In de iPhones, iPads en Apple Watch zitten al eigen chips van de fabrikant.

De plannen zouden nog in een vroeg stadium zitten. Het doel van Apple is om zijn apparaten beter te laten samenwerken. Dat er nu verschillende technologieën gebruikt worden is daarvoor een obstakel. De fabrikant wil iPhone-apps ook op Macs laten functioneren, en dat gaat gemakkelijker met chips die meer op elkaar lijken.

Ook wil Apple niet meer aan het schema van Intel vastzitten. Het bedrijf wil juist zelf gaan bepalen wanneer er nieuwe chips geïntroduceerd worden. Daarnaast hebben eigen chips mogelijk voordelen voor de accuduur. Verder kunnen ze concurrentievoordelen opleveren door eigenschappen in te bouwen die andere fabrikanten niet hebben.

Klap voor Intel

Voor Intel is de mogelijke beslissing een harde klap. De chip-fabrikant haalt jaarlijks 5 procent van zijn jaarlijkse omzet uit deze samenwerking. Hoewel de beslissing nog niet definitief is, kreeg het aandeel van Intel maandag op de beurs al een flinke klap.