Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen voor de Apple TV

Apple TV

Apple voert een heleboel kleine vernieuwing door in de software van de Apple TV, dat maakte het bedrijf zojuist bekend op de ontwikkelaarsconferentie WWDC. De belangrijkste wijziging is dat Siri veel bronnen kan doorzoeken: allerlei externe apps worden doorzoekbaar. In totaal kun je volgens Apples 650.000 films en series vinden via Siri. Ook YouTube wordt doorzoekbaar.

Daarnaast kun je voortaan ook HomeKit-producten gaan bedienen via Siri op de Apple TV. Terwijl je op de bank zitten kun je dan bijvoorbeeld de lichten dimmen als je een film gaat kijken, zonder dat je je telefoon hoeft te pakken.

Al deze nieuwe functies werken ook in het Nederlands, terwijl Siri in ons land op dit moment nog niet werkte op de Apple TV. De Nederlandse ondersteuning werd niet aangekondigd tijdens de presentatie van Apple, maar werd direct na afloop ontdekt door de Nederlander Bas van der Ploeg die de beta van tvOS installeerde:

Andere nieuwe functies

Apple komt verder met Single Sign On. Hierdoor ben je automatisch ingelogd op apps op de Apple TV als je bent ingelogd op je iPhone of iPad. Dit lost een groot probleem op, want Apple TV-bezitters klaagden na de lancering over hoe lastig het is op wachtwoorden in te voeren met de afstandbediening van de Apple TV.

Een hele kleine maar welkome verandering is de komst van een donkere versie van de interface. Hierdoor is het scherm minder fel, wat fijn is als je in een donkere kamer tv kijkt. Deze vernieuwingen zijn allemaal onderdeel van de nieuwe versie van tvOS die dit najaar beschikbaar komt.

Tot slot gaat Apple de Remote-app voor iPhone en iPad vernieuwen, waardoor hij voortaan hetzelfde werkt als de fysieke afstandsbediening. Je kunt hem hierdoor ook gebruiken om bijvoorbeeld games te besturen (en Amerikanen kunnen Siri op die manier oproepen).

De update komt dit najaar beschikbaar voor iedereen met de nieuwste versie van de Apple TV, die afgelopen najaar uitkwam.