Dit zijn de belangrijkste WWDC updates voor Apple Watch bezitters

Apple Watch

Apple gaat opnieuw een poging doen om apps op de Apple Watch nog sneller te maken. Door de meest gebruikte apps te bewaren in het werkgeheugen van het horloge en data al te laden in de achtergrond moeten apps direct laden als je ze opstart, zonder dat je eerste naar een wachtscherm of verouderde informatie kijkt. Apple claimt dat apps hierdoor gemiddeld zeven keer zo snel zijn.

Voor het laden van je favoriete apps hoef je niet langer te klooien met de kleine bolletjes op het scherm. Voortaan heeft de Apple Watch een dock waar je favoriete apps waar je doorheen kunt swipen. Dit dock toont al een soort live preview van de app. Ook komt er een Control Center op de Apple Watch zoals je dat kent van iOS. Je swipet omhoog op het scherm en ziet direct de belangrijkste instellingen. Het lijkt erop dat door het dock en het Control Center de zogeheten ‘Glances’, schermen met informatie waar je door heen kunt swipen, verdwijnen.

Andere belangrijke veranderingen in de interface is dat je voortaan de watchface (het uiterlijk van het horloge) kunt verwisselen door te swipen van de rand naar je scherm naar de andere rand. Er komen ook meteen nieuwe watchfaces beschikbaar zodat je hier meer gebruik van kunt maken.

Activiteiten-app wordt sociaal

Activiteiten delen met je vrienden op de Apple Watch

De Activiteiten-app van de Apple Watch krijgt een grote update waardoor je voortaan je voortgang kunt delen met je vrienden en dus onderdeel een competitie kan starten. Een functionaliteit waar bijvoorbeeld Fitbit om bekend staan. Je kunt ook berichten sturen naar je vrienden over hun voortgang.

Apple gaat het daarnaast mogelijk maken voor rolstoelgebruikers om hun activiteiten te meten. Ze krijgen hierdoor hun eigen versie van de activiteiten-app met onder meer de uitdaging om elk uur een minuut te bewegen (in plaats van te gaan staan).

Daarnaast voegt Apple een speciale app toe om te ontvangen: Breathe. Hiermee krijg je de beschikking over ademhalingsoefeningen.

Nieuw voor de Apple Watch: ontspanningsapp Breathe

112 bellen

Andere toevoegingen zijn de mogelijkheid om een tekst in te voeren op het horloge door te schrijven op het scherm. Tot nu toe was de invoer van tekst op het scherm een voordeel van Android Wear boven de Apple Watch.

Verder kun je voortaan HomeKit-apparaten in je huis bedienen via Home op de Apple Watch. En heb je een Mac, dan logt deze voortaan automatisch in als je erachter gaat zitten, omdat hij dankzij de Apple Watch die herkent dat jij het bent.

Tot slot voegt Apple de mogelijkheid toe om in noodsituaties heel snel 112 te kunnen bellen. Je drukt 3 seconden op de grote langwerpige knop aan de zijkant en vervolgens verschijnt er een aftelklok op je scherm, waarmee automatisch 112 wordt gebeld. Dit werkt als je verbonden bent met je smartphone, maar ook via wifi.

Tot slot krijgen ontwikkelaars ook voor nieuwe mogelijkheden voor hun apps. Ze kunnen bijvoorbeeld geluid af gaan spelen via de speaker en video’s afspelen op het scherm van het horloge.

Al deze nieuwe functies zijn onderdeel van watchOS 3 en deze update komt dit najaar beschikbaar voor alle Apple Watch-bezitters.