Apple update iPhones in China om verbod op verkoop te voorkomen

Apple, iPhones

Apple zegt dat het software-updates gaat uitrollen in China. Daarmee hoopt het problemen waardoor de verkoop van zijn telefoons in het land verboden werd op te lossen, meldt Reuters.

De update wordt begin volgende week uitgerold “om ieder mogelijk zorg over dat we voldoen aan het bevel aan te pakken”, aldus het bedrijf. Qualcomm zei eerder deze week dat een Chinese rechtbank had bevolen dat een aantal oudere iPhones niet meer verkocht mochten worden. Reden was het schenden van patenten van Qualcomm.

“Op basis van de iPhone-modellen die we nu aanbieden in China, denken we dat we aan het bevel voldoen”, stelt Apple. “Begin volgende week bieden we een software-update aan aan iPhone-gebruikers in China, waarmee we de kleine functionaliteit uit de twee patenten waar het om gaat aanpakken.”

Rechtszaak

De rechtszaak in China is onderdeel van een grotere ruzie tussen de twee Amerikaanse bedrijven over patenten. De ruzie bestaat inmiddels uit tientallen rechtszaken. Qualcomm stelt in deze zaak dat Apple twee patenten schendt, die gaan over functies om foto’s te schalen en het managen van apps op een touch-screen.

Deze week zei Qualcomm dat de rechter had besloten dat oudere iPhone-modellen wegens het schenden van patenten niet meer verkocht mochten worden in het land. De nieuwere iPhone Xr en Xs vallen daar niet onder, omdat die nog niet gelanceerd waren toen de zaak werd aangespannen.

The Financial Times meldt echter dat Qualcomm de Chinese rechtbank heeft gevraagd om ook de verkoop van die telefoons te verbieden. De telefoons zouden dezelfde patenten schenden.