Californië overweegt een belasting op versturen van berichtjes

smartphone

De Public Utilities Commission van de Amerikaanse staat Californië overweegt een plan in te voeren waardoor je belasting moet betalen voor het versturen van berichten. Dat meldt USA Today. Het voorstel heeft deels te maken met regels uit de tijd van de huistelefoon en deels met het feit dat mensen steeds meer berichtjes versturen, in plaats van bellen.

Californië is nu aan het bepalen of toeslagen en belastingen op geschreven berichtjes wel mag volgens het Public Purpose Program. Dat programma gebruikt opgehaalde belastingen om telecommunicatiediensten beschikbaar te maken voor mensen met weinig geld.

Het programma bestaat al sinds de jaren ’30 en werd in de jaren ’90 vernieuwd, nadat diverse staten eisen instelden om een “universele dienstverlening” te behouden. Maar toen het internet op kwam, konden telecommunicatiebedrijven die belastingen ontlopen via e-mail en het surfen op het internet.

Smartphones

Nu we smartphones hebben, bellen we echter steeds minder. Daardoor neemt de omzet uit telefoontjes af voor de programma’s. Het is zelfs met een derde afgenomen. Het budget om armere gebruikers te helpen is met ongeveer de helft gestegen.

De industrie stelt nu dat providers flink benadeeld zouden worden met die regels, omdat diensten als iMessage, WhatsApp en Facebook Messenger geen belasting krijgen volgens de voorgestelde regels. Dat geldt alleen voor SMS-berichtjes. Ook is het volgens providers een informatiedienst, die er niet onder zou vallen.

Volgende maand moet de staat gaan stemmen over het voorstel.

Foto: Shutterstock.com