Apple verkocht iets meer iPhones in eerste kwartaal 2018

Apple, iPhone, MacBook, iOS 12, iPhones

Apple heeft in het eerste kwartaal van 2018 iets meer iPhones verkocht dan in dezelfde periode dan een jaar eerder. Het gaat om 52,2 miljoen toestellen, tegenover 50,8 miljoen in het eerste kwartaal van 2017. Omdat de gemiddelde verkoopprijs hoger lag, draaide de fabrikant bovendien zijn beste eerste kwartaal ooit. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf.

Apple draaide in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 728 euro omzet per telefoon. Veel meer dan dezelfde periode een jaar eerder, toen het nog ongeveer 655 euro was. Daardoor steeg de omzet met 14 procent in vergelijking met vorig jaar.

Dat de gemiddelde verkoopprijs steeg en er meer toestellen verkocht werden, komt deels door de duurdere iPhone X. De iPhone X is namelijk bijna 25 procent duurder dan de iPhones die in de afgelopen jaren gepresenteerd werden.

iPad, Mac en andere diensten

Ook het aantal verkochte iPads steeg in dit kwartaal. In totaal werden 9,1 miljoen exemplaren van de tablet verkocht, tegenover 8,9 miljoen een jaar eerder. De Mac-computers verkochten juist iets minder dan een jaar eerder. In totaal werden er 4,1 miljoen exemplaren verkocht, terwijl dat er vorig jaar nog 4,2 miljoen waren.

De afdeling waar onder meer iTunes en de App Store onder vallen zagen een groei van 31 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet kwam daar uit op 9,2 miljard dollar. En ook de afdeling waar onder meer de Apple TV en Apple Watch onder vallen zag een flinke stijging in de omzet, namelijk 38 procent. In totaal zette deze afdeling 3,9 miljard dollar om.

Recordwinst

Ook de omzet en winst stegen in het afgelopen kwartaal. De omzet kwam uit op 61,1 miljard dollar, tegenover 52,9 miljard dollar een jaar eerder. Apple draaide vorig kwartaal bovendien een recordwinst: dit was het beste eerste kwartaal dat het bedrijf ooit gehad heeft. De winst kwam uit op 13,8 miljard dollar, een stijging van 16 procent een jaar eerder.

Voor het huidige kwartaal verwacht het bedrijf een omzet tussen de 51,5 en 53,5 miljard dollar.