Apple verkoopt minder iPhones dan verwacht, maar winst valt hoger uit

Apple, iPhones

Apple heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn fiscale jaar minder iPhones verkocht dan analisten vooraf verwacht hadden. Het gaat om 46,89 miljoen stuks, tegenover verwachtingen van 47,5 miljoen exemplaren. De winst van het bedrijf viel wel hoger uit dan verwacht, meldt CNBC.

Apple draaide een omzet van 62,9 miljard dollar, tegenover verwachtingen van 61,57 miljard dollar. De winst kwam uit op 2,91 dollar per aandeel. Analisten hadden winst van 2,78 dollar per aandeel verwacht. Die hogere omzet en winst komt waarschijnlijk doordat de iPhones voor een hogere prijs worden verkocht. Die prijs lag gemiddeld op 793 dollar.

Naar eigen zeggen lag het aantal verkochte iPhones in dit fiscale jaar steeds ongeveer op hetzelfde aantal, met een kleine groei in de laatste kwartalen. Daarom heeft het de prijs van de telefoon verhoogd, om te compenseren. Maar dit is ook direct het laatste kwartaal waarin we zien hoeveel verkochte iPhones er waren. In het volgende kwartaal geeft het bedrijf die cijfers niet langer.

Andere apparaten

Ook andere apparaten en diensten van Apple groeiden in het laatste kwartaal van hun fiscale jaar. De omzet van zijn diensten groeide met 27 procent naar 9,98 miljard dollar. Onder diensten vallen onder meer verkopen uit de App Store, abonnementen op Apple Music en de iCloud-opslag.

In de categorie “andere producten”, waar onder meer de HomePods en Apple Watches onder vallen, werd een omzet van 4,23 miljard dollar gedraaid, een stijging van 31 procent ten opzichte van een jaar eerder. De wearables zouden een groei van 50 procent hebben gezien, al is de precieze omzet niet bekend.

De iPad werd 9,1 miljoen keer verkocht met een omzet van 4,09 miljard dollar, de Mac werd 5,3 miljard keer verkocht met een omzet van 7,41 miljard dollar.

Verwachtingen

Voor het volgende kwartaal verwacht het bedrijf een omzet tussen de 89 en 93 miljard dollar.