Apple Watch kan volgens onderzoek accuraat onregelmatige hartritmes detecteren

Apple Watch Series 3

De Apple Watch blijkt in staat om onregelmatige hartritmes te detecteren. Dat blijkt uit de Apple Heart Study, uitgevoerd door Stanford Medicine. Het onderzoek werd in acht maanden tijd uitgevoerd onder 400.000 deelnemers in de 50 Amerikaanse staten.

Het onderzoek werd door Apple en Stanford gestart om te zien of het horloge hartritmestoornissen kan detecteren. De Apple Watch moet daarvoor onregelmatige hartslagen detecteren, door het ritme op de achtergrond te controleren. Lijkt een onregelmatig hartritme te duiden op hartritmestoornissen, dan wordt er een notificatie verstuurd.

Resultaten

Volgens het onderzoek ontving 0,5 procent van alle vrijwilligers een waarschuwing over onregelmatige hartritmes. Artsen concludeerden later dat 84 procent last had van atriumfibrilleren, wat betekent dat er potentiële problemen zijn. Daardoor blijkt de technologie betrouwbaar genoeg dat het het waard is om na een notificatie bij een arts langs te gaan.

34 procent van de mensen die een notificatie kregen bleken daadwerkelijk hartritmestoornissen te hebben. Artsen stelden dat vast door ze een week te volgen met een ECG-pleister. Overigens kan het aantal nog hoger liggen, omdat hartritmestoornissen onregelmatig op kunnen treden en mogelijk niet opgepikt werden in die week.

De resultaten zijn echter niet perfect. 84 procent is betrouwbaar, maar een zesde van de mensen die notificaties ontvingen hebben mogelijk geen enkele reden om zich zorgen te maken. Verder is niet duidelijk of er mensen zijn met een hartritmestoornis die geen notificaties ontvingen.