Cambridge Analytica-onderzoeker klaagt Facebook aan voor smaad

Facebook

Aleksandr Kogan, de onderzoeker die Cambridge Analytica hielp bij het verzamelen van privégegevens van tientallen miljoenen Facebook-profielen, heeft het sociale medium aangeklaagd. Kogan stelt dat het bedrijf schuldig is aan smaad, omdat het claimde dat Kogan had gelogen over hoe de data gebruikt zou worden. Dat meldt The New York Times.

Kogan kwam vorig jaar groot in het nieuws toen bleek dat Cambridge Analytica gegevens van tientallen miljoenen gebruikers verzamelde en inzette voor het maken van politieke profielen. De gegevens werden verzameld via een app die Kogan had gemaakt: Thisisyourdigitallife.

‘Zondebok’

Diverse topmensen van Facebook, waaronder oprichter en CEO Mark Zuckerberg, hebben gezegd dat Kogan had verteld dat de data gebruikt werd voor academische doeleinden, terwijl dat dus niet het geval was. De voormalige psychologie-professor ontkent dat nu.

Kogan zelf zegt dat er in de kleine letters stond dat de informatie ook commercieel gebruikt kon worden. Dat ging tegen de toenmalige regels van het sociale medium in, maar het lijkt er op dat het bedrijf niet regelmatig controleerde of apps wel aan zijn voorwaarden voldeden.

“Facebook wist exact wat deze app aan het doen was, of had dat moeten weten. Facebook had een zondebok nodig en Alex was die zondebok”, aldus Steve Cohen, advocaat van Kogan. Cohen stelt verder dat er niet om een specifiek geldbedrag gevraagd wordt in de rechtszaak. “Dat laten we over aan de jury.”

Reactie Facebook

Een woordvoerder van het sociale medium omschreef de actie als een “lichtzinnige rechtszaak” van iemand “die onze voorwaarden geschonden heeft en de data van mensen in gevaar heeft gebracht”.

Foto: Shutterstock.com