‘Apple wil 50 procent van omzet houden van ‘Netflix voor nieuws’-dienst’

Apple, iPhone, MacBook, iOS 12, iPhones

Apple zou later dit jaar een ‘Netflix voor nieuws’ willen lanceren. Met de dienst betaal je een maandelijks bedrag om onbeperkt aantal content te lezen van diverse uitgevers. Het bedrijf zou echter weerstand ervaren van grote uitgevers over de voorgestelde financiële voorwaarden, stellen ingewijden tegenover The Wall Street Journal.

Het bedrijf zou de helft van de omzet uit abonnementen op de dienst willen houden, aldus de ingewijden. De andere helft moet dan verdeeld worden onder de uitgevers, op basis van hoeveel tijd gebruikers doorbrachten met hun artikelen. Een abonnement zou ongeveer 10 dollar per maand gaan kosten.

Onder meer The New York Times en The Washington Post zijn niet akkoord gegaan met het afgeven van een licentie voor hun content. Dit zou deels zijn wegens zorgen om de voorgestelde voorwaarden. Er wordt echter nog steeds met de uitgevers gesproken, dus mogelijk komt er later nog een overeenkomst.

Andere zorgen

Een andere zorg voor sommige uitgevers is dat ze waarschijnlijk geen toegang krijgen tot data van abonnees, zoals creditcardiformatie en e-mailadressen. Die informatie is belangrijk voor nieuwsorganisaties die hun eigen databases met klanten willen opzetten en hun producten aan lezers willen verkopen.

Volgens de ingewijden heeft Apple voorgesteld dat in ieder geval een aantal uitgevers toegang geven tot hun content voor in ieder geval een jaar. Andere uitgevers willen een langere looptijd, en sommige willen juist de flexibiliteit om eerder uit de samenwerking te stappen.

Naar verwachting wordt de nieuwsdienst later dit jaar gelanceerd als een betaald onderdeel van Apple News.