‘Apple ontvangt zoekbevel voor iPhone SE van kerkschutter Texas’

De autoriteiten hebben Apple een zoekbevel gegeven voor het doorzoeken van de iPhone SE van de kerkschutter van Texas. Dat meldt San Antonio Express-News. Ook schrijft de krant dat bij het lichaam van de verdachte een tweede telefoon is gevonden. Het gaat om een eenvoudige LG 328BG.

Volgens rechtbankdocumenten hebben de autoriteiten voor beide telefoons, evenals het iCloud-account van de verdachte, een zoekbevel gegeven, schrijft San Antonio Express-News. Gegevens uit de clouddienst van Apple zijn versleuteld, maar Apple kan de ontsleutelde gegevens op verzoek overhandigen aan de autoriteiten.

Voor de iPhone SE is dat lastiger. Nieuwere iPhones zijn zo versleuteld dat Apple zelf ook niet bij de gegevens kan. Dit leidde begin 2016 tot een publiek gevecht tussen Apple en de FBI. De federale politie wilde destijds de telefoon van de San Bernardino-schutter inzien. Apple weigerde echter software te schrijven die de versleuteling kon omzeilen.

Het kwam bijna tot een rechtszaak, maar de FBI trok zich terug nadat het met hulp van een derde partij gelukt was om de betreffende iPhone 5C te kraken.