‘Overname NXP door Qualcomm stuk dichterbij na goedkeuring Japanse mededingingsautoriteit’

De overname van het Nederlandse chipbedrijf NXP door de Amerikaanse chipgigant Qualcomm is een stuk dichterbij. De Japanse mededingingsautoriteit is volgens een bron van Reuters namelijk van plan om de deal goed te keuren, schrijft het persbureau.

Ook de mededingingsautoriteit in Europa moet de deal nog goedkeuren. De deadline daarvoor is 15 maart 2018. Volgens de bron van Reuters gaat Europa de autoriteit in Japan snel achterna bij het goedkeuren van de deal.

Vorig jaar werd bekend dat Qualcomm het Nederlandse NXP wil overnemen voor 43 miljard dollar. Begin deze maand deed Broadcom, een andere chipmaker, op zijn beurt weer een bod op Qualcomm. Het bedrijf wil 130 miljard dollar betalen om Qualcomm, en daarmee eventueel ook NXP, over te nemen.

De drie bedrijven zouden samen de controle hebben over de chips voor modems, wifi, gps en near-field communication (NFC), schrijft Reuters. NXP richt zich bovendien ook op chips voor auto’s. Met dit brede aanbod heeft het bedrijf veel macht om de prijzen op te schroeven. Aan de andere kant kan de overname er ook voor zorgen dat de bedrijven efficiënter gaan werken en goedkopere chips leveren.