‘Apple is bezig met eigen mobiele betaaldienst’

Volgens bronnen zou Apple in gesprek zijn met hooggeplaatste medewerkers uit de betaalindustrie. De gesprekken gaan over twee nieuwe posities bij Apple die specifiek gefocust zijn op het bouwen van een betaalsysteem rondom de miljoenen creditcards die het bedrijf al in haar systeem heeft staan. Zo’n soort betaalmethode zou het doen van mobiele betalingen voor gebruikers nog veel makkelijker moeten maken.

Apple maakte eerder bekend dat er meer dan zeshonderd miljoen iTunes accounts zijn aangemaakt waarvan het meerendeel is gekoppeld aan een creditcard-account. Door gebruik te maken van deze betaalmethode wil Apple het voor gebruikers makkelijker maken om producten in-apps en online te kopen met hun iPhone.  Apple overweegt bovendien om deze methode te gebruiken voor het doen van aankopen in een fysieke winkel door simpelweg gebruik te maken van een smartphone en de gekoppelde betaalinformatie van het iTunes account.

In januari maakte Re/code al bekend dat PayPal in onderhandeling is met Apple over een mogelijke samenwerking. Volgens bronnen zijn deze gesprekken nog steeds aan de gang maar zijn er geen verdere details bekend. Samsung werkt wel al samen met PayPal voor een betalingsmethode via de vingerafdruksensor op de Samsung Galaxy S5.

Daarnaast overwoog Apple onlangs de aanschaf van Square, een startup die zich richt op aankopen via mobiele telefoons, dat opgestart werd door Jack Dorsey, mede-oprichter van Twitter. Inmiddels lijken deze onderhandelingen echter van de tafel te zijn.

Tim Cook blijft nog vaag over de plannen rondom een mobiele betaaldienst maar laat wel zijn interesse doorschemeren: “we’re seeing that people love being able to buy content, whether it’s music or movies or books, from their iPhone, using Touch ID” en aanvullend over de vingerafdruksensor: “it’s incredibly simple and easy and elegant. And it’s clear that there’s a lot of opportunity there. The mobile payments area in general is one that we’ve been intrigued with, and that was one of the thoughts behind the Touch ID. But we’re not limiting ourselves just to that.” 

Dit soort mobiele betalingsmethoden zouden het doen van betalingen een stuk makkelijker maken. In combinatie met Passbook – de app waarmee je klantenkaarten, cadeaubonnen, tickets en instapkaarten kunt organiseren – zou het in de toekomst kunnen betekenen dat we onze portemonnee thuis kunnen laten. Niet langer een stapel verschillende pasjes maar alles centraal georganiseerd op je smartphone; als je zo’n apparaat in elk geval met al dat soort gegevens vertrouwt.