Waarom Nike mogelijk stopt met de Nike Fuelband


Nadat Nike het merendeel van zijn hardware-team zou hebben ontslagen – dat onder andere verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de FuelBand – gingen de geruchten rond dat het bedrijf zou stoppen met de verdere productie van deze activity tracker.

Hoewel Nike deze verhalen ontkent zou het bedrijf zich volgens de geruchten meer willen gaan richten op de ontwikkeling van fitness-software voor op bestaande gadgets. Omdat steeds meer smartphones en smartwatches beschikken over geavanceerde sensoren zou de populariteit van een losse gadget zoals de FuelBand afnemen.

De ontslagen zouden op deze manier een strategische actie kunnen zijn van Nike om in plaats van een focus op hardware zich te gaan richten op het beschikbaar te stellen van zijn software voor andere wearable platforms. Hiervan zou Apple’s – nog te lanceren – iWatch er een van zijn.

Het integreren van Nike’s FuelBand software in de iWatch zou een logische stap zijn voor het bedrijf. Niet alleen zit Apple’s CEO Tim Cook ook in de raad van bestuur van Nike, het bedrijf heeft al eerder aangekondigd een voortdurende samenwerking aan te gaan met Apple’s nieuwe producten:

Building on these successful products and services, Nike and Apple continue to partner on emerging technologies to create better solutions for all athletes.

Bovendien gaan al langer de geruchten rond dat Apple met zijn nieuwe iWatch zich zou gaan focussen op health en fitness; de software van Nike’s FuelBand zou hier goed aan kunnen bijdragen. Verschillende ‘mogelijke’ designs van de iWatch zouden daarnaast ook veel weghebben van Nike’s populaire activity tracker.

Vooralsnog ontkent Nike helemaal te gaan stoppen met de verdere ontwikkeling van de FuelBand hardware; het bedrijf benadrukt dat het de activity tracker in de nabije toekomst blijft verkopen en ondersteunen.

Dit zou een rare zet zijn wanneer de geruchten blijken te kloppen; wanneer Nike zijn software beschikbaar gaat stellen voor andere wearable platforms wordt de Fuelband automatisch minder interessant voor consumenten; dezelfde functies zijn immers dan ook beschikbaar op meer geavanceerde wearables als de iWatch. Het blijft dus nog onduidelijk wat Nike’s precieze motivatie is achter het grootschalige ontslag in zijn hardware-team.