Het laatste meesterwerk van Steve Jobs: Apple’s nieuwe hoofdkantoor Apple Park gaat in april open

Het is inmiddels zes jaar geleden dat Steve Jobs, slechts maanden voor zijn dood in 2011, de plannen onthulde voor Apple’s nieuwe hoofdkantoor. Na jaren van tegenslagen en het uitgeven van bergen geld is dat kantoor nu eindelijk bijna klaar. Het kantoor – dat tot nu toe in de volksmond ‘Apple Spaceship’ werd genoemd – is omgedoopt tot Apple Park en gaat in april open voor werknemers. Dit schrijft Apple op haar website.

In 2011 noemde Jobs het pand zelf “een ruimteschip met een tuin in het midden”. En aan dat concept is duidelijk vastgehouden. Apple Park bestaat namelijk uit een gigantische cirkel, met middenin een “groene hemel”, zoals Apple het zelf omschrijft. Het pand werd op sociale media ook al gekscherend ‘UFO’ genoemd.

Maar het bouwen van het pand ging niet geheel van een leien dakje. Jobs had tijdens zijn leven zijn eigen regels over design en daar moest iedereen zich maar aan houden. Na zijn dood is dat niet veel anders en bij de bouw van dit pand hield iedereen zich aan zijn regels.

Dat zie je bijvoorbeeld terug aan het feit dat alles in het gebouw gebogen is, inclusief de glazen wanden. En dat soort details willen wel eens voor problemen zorgen.

Apple park 2014

Details

Zo klaagde een manager van Apple over de deurklinken, omdat er een “rare bolling” in zou zitten. Het ontwerpteam vond echter geen enkele imperfectie, maar Apple hield vol. Anderhalf jaar verder en er is nog steeds geen ontwerp dat aan de eisen van het bedrijf voldoet.

Daarnaast waren er problemen met de zeer esthetische richtingbordjes in en rond het complex. De bordjes waren mooi, maar de brandweer vond dat het niet duidelijk werd waar bijvoorbeeld de nooduitgang zat. En dat kan voor onveilige situaties zorgen.

Er zijn nog veel meer opvallende details terug te vinden in het gebouw. Zo zijn er geen drempels in het, omdat werknemers die ijsberen met nieuwe ideeën in hun hoofd daardoor uit hun ritme vallen. Dat zou de concentratie verstoren, dus de drempels kwamen het pand niet in.

Daarnaast komen de knopjes in de lift overeen met de homeknop op de iPhone. Kleine details, maar voor Apple zijn ze meer dan belangrijk.

Dat zie je uiteindelijk terug in de vertraging die het pand opliep. De architecten en Apple hadden duidelijk verschillende ideeën over hoe het pand gebouwd moest worden. Pas na maanden zaten ze op één lijn, waardoor dit project en andere projecten uitliepen. Uiteindelijk liep de bouw twee jaar vertraging op.

Steve Jobs Theater

Maar nu is het dus eindelijk zo ver. Het Apple Park wordt het grootste kantoorgebouw ter wereld, waarin plaats is voor 14.200 werknemers. Het pand is vier etages hoog en heeft dezelfde afmetingen als honderd voetbalvelden. Het volledige terrein zelf, wat Apple opkocht van Hewlett-Packard waar Jobs ooit een vakantiebaantje had, is 70,8 hectare groot.

En ook nu het pand af is, wordt Steve Jobs niet vergeten. Op het terrein staat namelijk een auditorium, dat vanaf nu het Steve Jobs Theater heet. In het auditorium is ruimte voor duizend mensen. Het gebouw is een glazen cilinder van 6 meter hoog, met een diameter van 50 meter. Het pand staat op een grote heuvel en kijkt uit op de campus en het hoofdgebouw.

Steve Jobs Theater

Apple Park Steve Jobs Theater

Op het terrein komt verder een bezoekerscentrum met een Apple Store en een café. Voor de werknemers komt er een sportcentrum van 9290 vierkante meter en er is de mogelijkheid om te gaan hardlopen of wandelen over een pad van 3,2 kilometer lang.

Zes maanden

Het duurt echter nog wel even voor de gehele campus in gebruik wordt genomen: volgens Apple kan het wel een half jaar duren voor alle 12.000 medewerkers verhuisd zijn. Bovendien wordt er deze zomer nog verder gewerkt aan het kantoor. Maar Jobs kan zes jaar na zijn dood tevreden zijn: zijn ruimteschip met een tuin in het midden is iets waar Apple trots op mag zijn.

Apple Park