Arnon Grunberg laat hersenactiviteit meten tijdens het schrijven

Schrijver Arnon Grunberg gaat proberen creativiteit te meten. Hij zal tijdens het schrijven van een nieuw boek zijn hersenactiviteit laten meten door een muts met elektroden te dragen.

Vanaf aanstaande dinsdag zal de Nederlandse auteur zich in zijn woonplaats New York laten begeleiden door een team van neuro wetenschappers, die diverse metingen zullen uitvoeren. Hiervoor is speciale hard- en software ontwikkeld.

Wat gebeurt er als ik aan het schrijven ben? En waarin verschilt die activiteit van andere activiteiten, zoals ruzie maken met de treinconducteur of flirten met een bejaarde dame in de sauna?

Grunberg, als columnist verbonden aan De Volkskrant, hoopt met zijn experiment het schrijverschap te ‘ontmythologiseren’. Het experiment zal live te volgen zijn op de site van De Volkskrant en begin 2014 zal de auteur uitgebreid zijn bevindingen delen.

In 2014 gaat De Volkskrant een stap verder en wil het duizend Nederlanders analyseren terwijl zeeen boek van Grunberg lezen. Daarvoor wil het een meetinstrument koppelen aan een e-reader.