Harry Potter, Lord of the Rings en Origins: de tofste easter eggs uit Assassin’s Creed Valhalla

Assassin's Creed Valhalla

Assassin’s Creed Valhalla is al enige tijd op de markt en diverse mensen hebben het hoofdverhaal zelfs al uitgespeeld. Maar heb je ook alle easter eggs al gevonden? Nee? Start de game dan maar weer op, want Valhalla bevat een aantal van de tofste easter eggs uit de gehele franchise. Zo zijn er referenties naar Harry Potter, Lord of the Rings en eerdere games. Wij hebben de zeven tofste easter eggs voor je op een rij gezet.

De Horcruxes van Voldemort

Ja, dat lees je goed. Assassin’s Creed Valhalla bevat een aantal van de Horcruxes van Voldemort en een complete lijst van de magische spullen. De lijst en de Horcruxes zelf vind je in Londen, waar een huis staat dat bewaakt wordt door een slang. Versla de slang en ga het huis in, en je vindt een stuk papier met de naam ‘Strange List’. Op de lijst staan de woorden “Diary, Ring, Locket, Cup, Diadem, Snake, and ???.” Iedere Harry Potter-fan weet direct dat dit de Horcruxes zijn van Voldemort, op één na: Harry himself.

De easter egg stopt bovendien niet bij die lijst. In het huis vind je namelijk ook een ketting, een boek, een tiara en een toverstaf. Dit zijn – net als de slang – waarschijnlijk de Horcruxes. Met andere woorden: je hebt de verstopplek van Voldemort gevonden!

Overigens zit er nog een verwijzing naar de Harry Potter-franchise in de game. In je dorp Ravensthorpe zit een quest waarbij je de pagina’s van een boek moet verzamelen. Als je ze allemaal verzameld hebt, ontdek je de naam van het boek: ‘Fantastic Fish and Where to Find Them’. Dat is natuurlijk een verwijzing naar de spin-off-films én het lesboek Fantastic Beasts and Where to Find Them.

Terug naar Origins

Als je Valhalla enige tijd gespeeld hebt, dan weet je dat je onder meer de Hidden Ones Bureau in Ravensthorpe kunt bouwen. Daarmee krijg je ook een nieuwe missie, namelijk om zes codex-pagina’s te verzamelen. Doe dat en je krijgt wel een erg leuk bedankje van Hytham. Hij vertelt je namelijk dat Reda – die spullen op de zwarte markt verkoopt – een eeuwenoud stuk tekst heeft. Vraag Reda naar die tekst en hij vertelt je dat het een korte brief is van een Hidden One aan een andere Hidden One.

Dat is op zich natuurlijk nog weinig interessant. Maar als je Reda blijft vragen hoe hij aan de tekst komt, dan vertelt hij je dat hij het van een vriend heeft gekregen. Die vriend was een Egyptenaar genaamd Bayek. Bayek kennen we natuurlijk als de hoofdrolspeler uit Assassin’s Creed Origins, dat aan het einde van 800’s plaatsvond. De brief blijkt een liefdesbrief van Bayek aan zijn vrouw Aya te zijn, al worden hun namen niet genoemd. Ook leuk: de tekst wordt voorgelezen door Abubakar Salim, wie de stem van Bayek insprak in Origins.

The Prodigy

Net zo leuk is de side quest The Prodigy. Deze quest verwijst naar de band The Prodigy, bekend van nummers als Firestarter. De quest zit in Essex, waar je een band vindt die muziek aan het maken is. Het nummer dat ze spelen bevat de tekst ‘Smack my bishop!’, wat verwijst naar het nummer ‘Smack My Bitch Up’. Als je met de bandleden praat, start de quest met de naam ‘The Prodigy’. En één van de bandleden heet ook nog eens Keith, net als één van de echte bandleden.

Het vuur van Dark Souls

Dark Souls is meer dan gewoon een bekend spel, maar een franchise met een grote impact op de game-wereld. Het is dus niet vreemd dat Assassin’s Creed Valhalla een eerbetoon hieraan bevat. Dat eerbetoon vind je in Ledecestrescire, waar een oud gebouw zit. In dat gebouw zit een kampvuur waar een zwaard in is gestoken. Fans van Dark Souls zullen dat beeld direct herkennen als het ontwerp van de franchise. In Valhalla kun je naast het vuur knielen en mediteren, om zo weer meer energie te krijgen.

Zelda’s kippen

Wie The Legend of Zelda heeft gespeeld, weet dat er een grappige mechanic in zit. In de game zitten namelijk kippen die je aanvallen als je één van hen aanvalt. En nee, je komt niet gemakkelijk van ze af. Sterker nog, de kippen van Link rennen een flink eind achter je aan. Het is zelfs niet ongehoord dat je doodgaat door de kippen.

Deze geinige mechanic heeft ook zijn weg naar Valhalla gevonden. Geen zorgen: de meeste kippen die je tegenkomt vallen je niet aan. Maar in Dunwic zit wél een groep gevaarlijke kippen. In dit gebied hoor je iemand om hulp roepen. Ga je erheen, dan kom je in een soort gevangenis terecht. Daar zit een skelet met een groep kippen om zich heen. Val één van de kippen aan, en ze komen met zijn allen achter jou aan. Net als in Zelda.

Zoek de Ring of Power

Harry Potter is zeker niet de enige filmreeks die een referentie krijgt in Valhalla. Ook voor Lord of the Rings is er een quest opgezet, die je in het westen van Glowecestre vindt. Daar zit een klein huisje aan een rivier, waar je met een sleutel in kunt. In het huis vind je een briefje met tekst, dat verwijst naar een ‘druide’ en ‘little folk’. Naast de brief ligt ook een ring, en de echte Lord of the Rings-fan herkent die natuurlijk direct als de Ring of Power. Helaas is er geen quest om de ring naar Mordor te brengen.

Rapunzel?!

We kennen allemaal het verhaal van Rapunzel: een jonge vrouw met de naam Rapunzel wordt opgesloten in een toren. De enige manier om in die toren te komen, is door via Rapunzels haar naar boven te klimmen. Op een dag komt een prins door het bos en hij hoort Rapunzel zingen. Hij ontdekt hoe hij binnen kan komen, de twee worden verliefd en besluiten te ontsnappen.
Het verhaal is al honderden keren verteld, in films, boeken en tekenfilms. Maar het verhaal heeft nu ook een weg naar Valhalla gevonden. Tenminste, een soort van.

In het gebied Ledecestrescire staat namelijk ook een toren, waar een vrouwenstem uit komt. Kom je dichterbij, dan vind je een bewaker die stelt dat hij de beschermheer van de vrouw is. Nadat je met hem gesproken hebt, start hij een gevecht met je, wat hij ongetwijfeld verliest. Praat je nu met de vrouw, dan suggereert ze dat jij nu haar nieuwe held wordt. Dit alles is een verwijzing naar Rapunzel, al lijkt deze vrouw toch ietwat andere motieven te hebben dan de dame in het sprookje.

Foto: Ubisoft