Dry January lastig vol te houden? Met deze tips lukt het wel

Dry January

Nederlanders laten ieder jaar in januari massaal de alcohol staan. Voor sommigen is het onderdeel van hun goede voornemen om minder te drinken, voor anderen meer een soort frisse start van het jaar. Maar dit jaar kan het best lastig zijn om dat biertje of wijntje te laten staan. Nu we constant thuiszitten en met een crisis te maken hebben, wordt alcohol voor diverse mensen juist veel verleidelijker. Wil jij Dry January toch volhouden? Met deze vijf tips gaat dat lukken!

1. Schreeuw het van de daken

Heb je besloten mee te doen aan Dry January? Vertel het dan ook aan iedereen! De meeste mensen gaan liever niet af door en willen dus niet falen als iedereen dat weet. Door iedereen te vertellen dat jij een maand niet drinkt, wordt de kans dus groter dat je het ook echt volhoudt. Bovendien kunnen anderen je zo ook supporten, bijvoorbeeld door je geen alcohol aan te bieden als je elkaar ziet.

2. Doe het samen

Deze tip zit in het verlengde van de vorige: niet alleen is het goed om iedereen over je voornemen te vertellen, het is nog beter als je het samen doet. Doe je dus mee aan Dry January, kijk dan of iemand anders uit je vriendengroep dat ook doet. Zo kun je elkaar ondersteunen, zeker als je een moeilijk momentje thuis hebt. Je kunt elkaar helpen herinneren waarom je dit ook alweer doet, elkaar afleiden met bijvoorbeeld een (digitaal) spelletje, of gewoon even kletsen.

3. Beloon jezelf

Januari doorkomen zonder te drinken is natuurlijk al een beloning op zich, maar je kunt jezelf ook tussendoor belonen. Zeker nu we in de coronacrisis zitten en een maand soms wel een jaar lijkt te duren, is het belangrijk om jezelf te motiveren en jezelf te laten weten dat je goed bezig bent. Beloon jezelf dus iedere week met iets kleins, om de moed erin te houden. Denk aan een maaltijd bestellen bij je favoriete restaurant, een nieuwe game kopen of die ene outfit scoren die je al tijden op het oog hebt.

4. Blijf bezig

Dit klinkt natuurlijk gemakkelijker dan het nu is. Door de coronacrisis is veel dicht en zeker in het weekend lijkt er nu weinig te doen. Maar als je Dry January wil volhouden, is het belangrijk om wel bezig te blijven. Dit is dus ook direct de ideale maand om een nieuwe hobby op te pikken of om met een oude hobby door te gaan. Ga hardlopen, lees boeken, speel een nieuw spel, doe een online cursus of begin met breien – de mogelijkheden zijn legio!

5. Vergeet niet: er bestaat 0.0%

Oké, oké, bier en wijn zonder alcohol smaakt toch echt anders. Maar er zijn best goede alternatieven voor drankjes met alcohol te vinden. En juist op een moment dat je écht zin hebt in een biertje, cocktail of wijntje, kan dat een echte lifesaver zijn. Bovendien kan het maken van Mocktails een ontzettend leuke besteding van je avond zijn, waardoor je ook direct de vorige tip (blijf bezig) meeneemt.

Foto: Shutterstock.com