Australië krijgt grootste accu cadeau als Tesla hem niet binnen 100 dagen af heeft

Tesla moet flinke haast maken met het maken van de grootste accu ter wereld. Is die namelijk niet binnen 100 dagen klaar, dan krijgt de Australische overheid hem cadeau. Dat meldt Reuters.

Tesla won in juli een aanbesteding om een accu van 129 megawatt te gaan bouwen. Met de accu moet stroomuitval en windstilte opgevangen worden. Directeur Elon Musk stelt dat het ontwikkelen van de batterij binnen 100 dagen wel moet lukken. Daar tekende hij afgelopen vrijdag voor.

Maar zijn overmoed kan een duur grapje worden. Is de batterij namelijk niet op 1 december af, dan schenkt hij hem aan Australië, zo beloofde Musk. De kosten schat hij op vijftig miljoen dollar.

Kritiek

Vorig jaar was er een grote stroomuitval in Australië. Dat zorgde voor een stortvloed aan kritiek op de omarming van hernieuwbare energie door de overheid. Eén van de grootste kolencentrales van het land werd namelijk gesloten.

Zuid-Australië leunt ondertussen sterk op windenergie. Het zou voor die regio dan ook goed nieuws zijn als de accu eventuele stroomuitvallen in de toekomst opvangt. Maar de Australische minister van Financiën Scott Morrison gelooft niet dat de batterij genoeg stroom kan leveren als het windstil is.

Energie-analist Bikal Pokharel stelt echter dat dat niet direct een probleem hoeft te zijn. Dreigen er energietekorten, dan kan de accu van Tesla wel extra tijd geven om fluctuaties op te vangen.