Australische regering wil toegang tot versleutelde berichten en apps

De Australische regering wil dat techbedrijven verplicht worden om versleutelde berichten aan de politie over te dragen. Dat meldt The Sydney Morning Herald. Premier Malcolm Turnbull vindt dat nodig omdat het de politie in staat stelt om terroristen, pedofielen en georganiseerde misdaad aan te pakken.

Australië heeft nu geen juridische grondslag voor de medewerking van techbedrijven voor het overhandigen van versleutelde berichten. Dat moet veranderen, vindt Turnbull. Toch zegt hij dat hij niet wil dat de techbedrijven ‘achterdeurtjes’ in hun encryptie bouwen. Hoe de premier de nieuwe wet dan wel voor zich niet, is onduidelijk.

Zonder een achterdeurtjes zal het voor de autoriteiten lastig worden om de berichten daadwerkelijk in te kunnen zien. Berichten zijn in veel gevallen zo versleuteld dat zelfs bedrijven zelf, zoals Apple of Facebook, ze niet kunnen lezen (end-to-end-encryptie). Een achterdeurtje houdt in dat de bedrijven een geheime toegangspoort in de encryptie bouwen.

Controversieel

Met zo’n achterdeurtje wordt de versleuteling echter een stuk minder veilig. Dat is de reden dat techbedrijven weigeren mee te werken aan het bouwen van een geheime toegangspoort. Zij stellen dat het inbouwen van een achterdeurtje de privacy van alle gebruikers van de betreffende dienst schaadt.

Bedrijven zouden ook gedwongen kunnen worden om toegang te geven tot het beginpunt (de verzender) of het eindpunt (de ontvanger) van gegevens, bijvoorbeeld een smartphone of laptop. Maar ook dat is controversieel. Vorig jaar weigerde Apple in de Verenigde Staten om de iPhone van een terrorisme-verdachte te ontgrendelen. De FBI wist de telefoon uiteindelijk zonder tussenkomst van Apple te kraken.