Amerikaanse grensbewaking mag wel een smartphone, maar geen data uit de cloud doorzoeken

De Amerikaanse grensbewaking heeft niet het recht om data opgeslagen in de cloud te doorzoeken. Dat blijkt uit een brief die in handen is van NBC News. De US Customs and Border Protection (CBP) is wel bevoegd om smartphones, smartwatches, externe harde schijven en andere digitale apparaten te inspecteren.

De wet kan toegepast worden op iedereen die de Verenigde Staten binnenkomt of verlaat. Voorstanders van de wet zeggen dat die nodig is om criminelen op te sporen. Tegenstanders vinden het een inbreuk op de privacy. Niet alleen van de bezitter van de smartphone, maar ook van iedereen waarmee hij via het apparaat contact houdt.

De Amerikaanse grensbewaking kan jou echter niet verplichten om je smartphone te ontgrendelen of wachtwoorden te delen. Desondanks kan de US Customs and Border Protection van de screening een onplezierige gebeurtenis maken, schreef The New York Times eerder dit jaar. Mensen kunnen voor uren intimiderend worden ondervraagd en hun vlucht missen. Iemand die in de Verenigde Staten arriveert en geen Amerikaanse burger is, kan zelfs de toegang tot het land worden ontzegd.

Cloud

De inspectie van smartphones is dus beperkt tot het apparaat zelf. Het maakt daarbij niet uit of de cloudserver gevestigd is in de Verenigde Staten of ergens anders. Apps die data niet op het apparaat zelf, maar in de cloud opslaan, vallen daar dus ook onder. Het kan dan onder meer gaan om sociale media, apps voor foto-opslag en voor e-mails.

Het aantal keren dat de Amerikaanse grensbewaking een smartphone, externe harde schijf of ander apparaat inspecteert, stijgt. Volgens NBC News ging het om 8.500 gevallen in 2015. Vorig jaar was dat aantal gegroeid tot 19.000 keer.