Automatisch lifeloggen met smartphone app Saga

Afgelopen zomer schreven we al eens een artikeltje over de Saga app: Een dienst die verder moest gaan waar Siri ophield. Vorige week werd deze ‘automatische lifelog app’ dan eindelijk voor het grote publiek gelanceerd in de vorm van een gratis app voor iOS en Android.

Saga houdt op basis van GPS data precies bij waar je op dit moment bent en waar je je heen beweegt. Dit koppelt hij aan (vrij beschikbare) Foursquare data, zodat jij kunt aangeven welke locatie je aan die plek wilt koppelen. Zonder dat je persé eerst een account aan hoeft aan te maken kun je zo al aan Saga laten weten wanneer je op je werk of thuis bent.

Op basis van die gegevens maakt Saga direct een aantal infographics voor je aan: Hoeveel tijd je thuis en op je werk doorbrengt bijvoorbeeld. Of in de kroeg. Hoeveel kilometers je de afgelopen weken gereist hebt en op welke dagen je dat het meeste doet. En hoeveel tijd je dat allemaal wel niet kost.

Na verloop van tijd wil Saga graag een Google Now of Tempo-achtige oplossing bouwen die je op basis van je lifelog ook advies gaat geven. Dat je bijvoorbeeld nu van je werk moet vertrekken als je de file voor wilt zijn. Of dat je al een tijdje niet meer naar de bioscoop bent geweest en er een leuke film draait. Na verloop van tijd is Saga zelfs in staat om je volgende stop te gaan voorspellen.

En dat allemaal zonder dat het je enige moeite kost: Zo lang je je smartphone in je zak hebt zitten houdt Saga moeiteloos alle locaties waar je geweest bent voor je bij. Als je je vaste plekken eenmaal hebt gekoppeld heb je er in wezen geen omkijken meer naar.

Er is slechts één groot nadeel, van deze en alle andere lifelogging apps zoals bijvoorbeeld ook Moves, en dat is dat ze een finale uitputtingsslag op je smartphone batterij vormen. Nadat ik Saga geïnstalleerd had merkte ik na 4 uurtjes dat ik nog maar 10% batterij over had. De app biedt wel een mogelijkheid om locatietracking uit te schakelen maar wordt daardoor wel direct waardeloos.

Daarnaast is de app op dit moment alleen te downloaden in de Amerikaanse app store, en bij het aanmaken van een profiel wil het direct toegang tot zo’n beetje al je gegevens op Facebook. Omdat het niet verplicht is een profiel aan te maken is dat gelukkig te omzeilen, maar vanuit een privacy perspectief toch een tikje zorgwekkend.

Interessant en zeker een geavanceerd product om een keer uit te proberen, maar we kijken uit naar een snelle update.