Automatisch remsysteem standaard in meeste auto’s vanaf 2022

Zo’n twintig autofabrikanten zijn ingestemd met een nieuw plan waarbij al hun auto’s in de Verenigde Staten vanaf het jaar 2022 worden uitgerust met een automatisch remsysteem. Volgens NPR is dit plan opgezet door de National Highway Traffic Safety Administration en de Insurance Institute for Highway Safety.

Het automatisch remsysteem komt nu in slechts enkele nieuwe auto’s voor en zorgt ervoor dat het voertuig automatisch stopt wanneer het een ander voertuig of object dreigt te raken. Wanneer je dit de eerste keer mee maakt is dit behoorlijk eng, omdat de auto het van je over neemt.

Volgens experts zorgt het er echter voor dat het aantal ongelukken door het standaard inbouwen van een automatisch remsysteem met ongeveer 20 procent afneemt en daarom behoorlijk waardevol is. Het toevoegen van het automatisch remsysteem zorgt ervoor dat de auto’s ook weer iets dichter bij de zelfrijdende auto komen.

Het NHTSA publiceerde een lijst met autofabrikanten waarin onder andere Audi, BMW, Ford, Honda, Hyundai, Kia, Totyota, Volkswagen, Volvo en Tesla Motors worden genoemd als bedrijven die zijn ingestemd met het plan. Daarnaast liet de NHTSA weten dat “de ongekende inzet” van de autofabrikanten de veiligheidstechnologie naar “meer en sneller naar consumenten brengt dan het met een gereguleerd proces zou gaan”.

Of het systeem ook in Europa de standaard wordt, is niet bekend.