Deze kleine robot vliegt en kruipt als een insect

Een team onderzoekers aan de Universiteit van Stanford heeft een robotje ontwikkeld, dat wel heel veel weg heeft van een insect. Het robotje vliegt namelijk als een insect, maar is ook in staat om verticaal op muren te landen en vervolgens via de muur verder omhoog te kruipen.

Het kleine robotje wordt de SCAMP (Stanford Climbing and Aerial Maneuvering Platform) genoemd en is eigenlijk een kleine drone. De SCAMP bevat namelijk vier kleine propellers waarmee hij vliegt zoals drones dat ook doen.

De ‘pootjes’ van de SCAMP zijn daarnaast uitgerust met kleine stekels, waardoor hij extra grip op de muur heeft. Door middel van deze kleine stekels kan hij zichzelf daarnaast opvangen en is hij ook in staat om zijn weg verder ‘kruipend’ af te leggen.

De combinatie van propellers en stekels zorgt ervoor dat de SCAMP ‘verticaal’ op een muur kan landen. Volgens de onderzoekers is dit erg waardevol omdat de drone behoorlijk veel energie verbruikt. Door te landen op een muur kan de drone zichzelf als het ware weer opladen en daardoor dagenlang actief blijven om bijvoorbeeld informatie te verzamelen of communicatieopdrachten uit te voeren laten ze weten op de site van Stanford weten.