Bang & Olufsen presenteert eerste eigen soundbar: Beosound Stage

BeoSound Stage

Bang & Olufsen heeft zijn allereerste soundbar aangekondigd. Het gaat om de Beosound Stage, die naar eigen zeggen niet afhankelijk is van een subwoofer of satellieten om een “meeslepende ervaring” te maken. Je hebt dus maar één luidspreker nodig.

De Beosound Stage heeft Dolby Atmos-geluid. Als je de soundbar dus hoger bevestigt, krijgt de audio een driedimensionaal effect. Daardoor lijkt het alsof helikopters bijvoorbeeld boven je vliegen of dingen uit de film achter je neervallen.

Daarnaast zijn er meerdere luistermodi, die speciaal ontwikkeld zijn voor verschillende materialen. Kijk je TV? Dan is daar een modus voor. En dat geldt ook voor muziek, film, nacht of ‘Geen’. Je kunt het geluid na het selecteren van de modus nog verder afstemmen naar smaak aan de hand van ToneTouch, de bijbehorende equalizer.

De muziek zelf kun je overigens streamen via een ingebouwde Chromecast, Apple AirPlay 2 en Bluetooth. Dit kan ook als de televisie niet gebruikt wordt.

De hardware

Het apparaat zelf heeft grote, aangepaste woofers die een groter deel van het lage frequentiebereik moeten bestrijken. Daardoor moet je een diepe bas krijgen. Voor het middenkanaal zijn er vier 4 inch-woofers en voor de middenfrequenties van dat kanaal zijn twee 1½ inch-middenbereikdrivers toegevoegd met een 3/4 inch dome-tweeter.

Beosound Stage

Het driedimensionale geluid wordt geleverd dankzij geoptimaliseerde zijkanten van de soundbar. Iedere kant heeft een middellijn van 1½ inch- en 3/4 inch-tweeters, die dicht bij elkaar zijn geplaatst op een hoek van 45 graden.

Het geheel heeft elf luidsprekerstuurprogramma’s, die ieder door een eigen 50-watt versterker aan wordt gedreven. De buitenkant is dan weer ontworpen samen met de Deense studio NORM Architect, waardoor er een eenvoudig en elegant frame om al die hardware heen zit. De soundbar is te koop in het Aluminium, Bronze of Smoked Oak.

Beschikbaarheid

De Beosound Stage verschijnt in het late najaar. Een exacte datum is niet bekendgemaakt.

De Aluminium- en Bronze-versies kun je vanaf het najaar voor 1.500 euro kopen. De Smoked Oak-variant is alleen via de Bang & Olufsen-winkels te koop en kost 2.250 euro.