Banken waarschuwen: singles doelwit van fraude in december

Fraude met online dating

De één heeft er meer last van dan de ander: alleen zijn met de feestdagen. Maar diverse mensen zijn juist in december op zoek naar een partner, om de donkere dagen mee door te brengen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt nu juist deze mensen: fraudeurs richten hun pijlen op deze singles. Dus ben je single, kijk uit voor fraude!

De NVB doet de waarschuwing na een steekproef onder 238 Nederlandse singles van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Ipsos. Die steekproef laat volgens de vereniging zien dat vier op de tien singles die via het internet nieuwe contacten zoeken, deze contacten ook direct vertrouwen. Zo googelt slechts 47% van de singles de naam en foto van potentiële dates, of checkt of bekenden deze persoon volgen. 46% vraagt om extra foto’s en slechts 17% vraagt na een online ontmoeting direct om een videogesprek.

Wie dit soort stappen allemaal niet onderneemt, loopt een groter risico om het slachtoffer van fraude te worden, aldus de NVB. Fraudeurs doen hun best om een slachtoffer voor hen te laten vallen, waarna er om geld gevraagd wordt. Bijvoorbeeld om een vliegticket naar Nederland te boeken of met de trein naar je toe te komen.

“Datingfraudeurs maken misbruik van de behoefte van singles aan een romantische relatie. Ze geven hun potentiële slachtoffers veel online aandacht, zodat zij zich bijzonder en geliefd gaan voelen”, vertelt hoogleraar cybercrime Marianne Junger van de Universiteit Twente. “Hun slachtoffers hebben na enige tijd echt het gevoel een relatie te hebben, ook al verloopt al het contact online. Vervolgens buiten de fraudeurs het vertrouwen van de online geliefden uit en troggelen zij hen vaak veel geld af.”

Hoe herken je fraude?

Gelukkig kun je wel bepaalde stappen nemen om een fraudeur te herkennen. Heb je een potentiële nieuwe liefde ontmoet, dan kun je voorstellen om elkaar eens te ontmoeten of om een keer te videobellen. Wil de ander dat niet, dan kan dat reden voor alarm zijn.

Andere tips zijn om met je vrienden en familie over je datingpartner te praten, en om profielfoto’s en toegezonden foto’s te controleren via bijvoorbeeld Google Images (via ‘Zoeken op afbeelding’) of via Yandex. Komen dezelfde foto’s ook ergens anders voor? Zo ja, waar dan? En wees je ervan bewust dat foto’s ook met kunstmatige intelligentie gemaakt kunnen worden, waardoor er niet-bestaande mensen op staan.

De NVB adviseert verder om nooit geld over te maken aan mensen die je niet persoonlijk hebt ontmoet. Vraagt je nieuwe vlam toch om geld, dan kun je je afvragen waarom diegene dat aan jou vraagt en niet aan een familielid of naaste vrienden. Meer tips om fraude te herkennen, geeft de NVB op de site zowerktfraude.nl.

Foto: Shutterstock.com