Hoe zit het met de spin-offs van Game of Thrones?

Game of Thrones, Jon Snow

Terwijl we inmiddels al weer ruim een week de eerste trailer van House of the Dragon seizoen 2 kunnen bekijken, is dat zeker niet de enige spin-off van hitserie Game of Thrones die op onze schermen zou moeten verschijnen. Al jaren horen we dat er talloze ideeën zijn. Maar slechts één is tot nu toe echt werkelijkheid. Hoe zit het met de rest?

Tussen 2011 en 2019 genoot de wereld van Game of Thrones, één van de weinige hedendaagse series waar echt iedereen het over leek te hebben. Sindsdien zoeken streamingdiensten naar de nieuwe Game of Thrones en het duurde dan ook niet lang voor er aankondigingen volgden van spin-offs die in de maak zouden zijn. House of the Dragon is daar een eerste van, maar er zou dus meer moeten volgen.

A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight

Eén van de series die al snel werd aangekondigd, is gebaseerd op Tales of Dunk and Egg. Dit zijn novellas met korte verhalen in de wereld van Game of Thrones, waarvan er inmiddels drie gepubliceerd zijn. De verhalen spelen zich zo’n 90 jaar voor Game of Thrones af en zijn wat minder zwaar dan het origineel, maar nog altijd leuk.

The Hedge Knight is één van de verhalen die gepubliceerd is en dus ook degene die zich nu leent als naam voor de serie. En deze serie, die komt er echt. HBO heeft namelijk al bekendgemaakt dat de serie officieel besteld is en dus ook echt gemaakt wordt. De serie gaat straks over een ‘hedge knight’ – een ridder zonder meester – die uiteindelijk ser Duncan the Tall, Lord Commandor of the Kingsguard wordt. Deze ridder is dus Dunk en ‘Egg’ is zijn schildknaap, die uiteindelijk koning Aegon V Targaryen van Westeros wordt.

Wanneer we de serie kunnen verwachten, is helaas nog niet bekendgemaakt. Maar we weten dus wel dat deze serie echt gemaakt gaat worden. En naar verwachting begint het filmen deze lente.

Een prequel over Jon Snow

Eén van de meest geliefde karakters in Game of Thrones was Jon Snow, die de serie als één van de weinigen ook wist te overleven. Hij ging ten noorden van de muur wonen, als straf voor het vermoorden van Daenerys. Opvallend, want hij had zelf ook koning kunnen worden. Hij is immers een Targaryen.

Hoe dat leven hem vergaat, dat moeten we gaan zien in een spin-off die draait om Jon Snow. Auteur George R.R. Martin bevestigde in 2022 dat er inderdaad aan een dergelijke serie gewerkt wordt, maar HBO heeft nog nergens groen licht voor gegeven.

Helaas hoeven we voorlopig ook nog nergens op te rekenen. Casey Bloys, CEO van HBO, heeft in november namelijk tegenover TV Line gezegd dat de serie niet eens in de buurt van groen licht is. Sterker nog: geen van de andere geplande Game of Thrones-series is in de buurt van goedkeuring. “We hebben altijd scripts van Game of Thrones in ontwikkeling”, aldus Bloys. Maar de vraag is dus of die scripts ooit het levenslicht gaan zien.

Twee animatieseries en 10.000 schepen

In het verleden hebben we ook geruchten gehoord over animatieseries in het Game of Thrones-universum. Eén zou gaan over de geschiedenis van Westeros, de ander over de Yi Ti-dynastie van Essos. Volgens geruchten wordt er al sinds januari 2021 aan de series gewerkt, maar als we Bloys moeten geloven, kunnen we er dus nog lang op wachten.

Dat geldt ook voor een serie onder de voorlopige naam 10.000 Ships, over de prinses Nymeria van Rhoyne (naar wie Arya Stark haar wolf ook vernoemt). Haar volk werd zo’n 1000 jaar voor Game of Thrones vernietigd door de Valyrian Freehold, waarop Nymeria haar volk naar veiligheid moest leiden. Dat zou ze gedaan hebben met 10.000 schepen, waarmee ze over de rivier Rhoyne gevaren zou hebben.

In de afgelopen jaren is naar buiten gekomen dat Amanda Segel – bekend van Person of Interest – de serie zou schrijven, maar daarna bleef het stil. De kans is groot dat dit helaas zo blijft.

Een spin-off van een spin-off?

Het tweede seizoen van House of the Dragon moet nog beginnen, maar George R.R. Martin heeft al eens laten weten dat er een spin-off van moet komen. Die spin-off is The Sea Snake, die draait om Corlys Velaryon. In House of the Dragon zagen we hem ook al, waar hij gespeeld wordt door Steve Toussaint.

Het interessante aan dit karakter is dat Corlys enorm ver over de zee heeft gereisd, verder nog dan de meeste anderen aandurfden. Hij kwam dus ook in de onbekende gebieden terecht, zoals Yi Ti. En dat levert allerlei interessante verhalen op voor een spinoff.

Of de serie ooit het levenslicht nog gaat zien, dat is afwachten. Maar gelukkig komt het tweede seizoen van House of the Dragon eraan, waarin we de Sea Snake naar verwachting ook weer in zien.

Foto: HBO