Batterij die oplost in je lichaam oplossing voor health sensor

Een bio-sensor die opgenomen wordt door je lichaam om zo je vitale functies op te kunnen nemen zou een zegen kunnen zijn voor de gezondheidszorg. Het probleem is echter dat er net zoiets kleins, draagbaars en veiligs moet zijn dat die sensoren kan voorzien van elektriciteit. Onderzoekers van de Universiteit van Illinois hebben misschien de oplossing gevonden: een batterij die langzaam oplost in je lichaam.

Het onderzoek werd vorige week gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Materials. Door gebruik te maken van magnesium en ijzer, wolfraam of molybdeen konden de onderzoekers een kleine batterij bouwen die voor vierentwintig uur lang constant 0,45V tot 0,75V afgeeft. Door verschillende cellen op te stapelen, leverde de batterij genoeg energie om een LED te laten branden. Volgens de onderzoekers zijn de materialen bio- en milieuvriendelijk.

Dissolvable battery_Lan 2013_R1

De tijd die nodig is voor de afbraak van de batterij varieert aan de hand van de lichaamstemperatuur. Met een temperatuur van 37 graden duurt het elf dagen voordat de batterij afgebroken is. Als de temperatuur wordt verhoogd naar 85 graden dan duurt het maar acht dagen. De batterij weegt 3,5 gram en een cel is ongeveer drie bij één centimeter groot.

As with most battery technologies, size and total power capacity are tightly linked.” Daarom wordt er nu onderzoek gedaan om de levensduur van de batterij te vergroten terwijl de batterij zelf verkleind wordt. Uiteindelijk zal de batterij dan klein genoeg zijn om in het lichaam gebruikt te kunnen worden maar vooralsnog is het nog te vroeg voor het uitvoeren van testen.