BBC verstuurt microcomputer naar Britse groep 7-leerlingen

We schreven vorig jaar al over de Micro:bit. Deze kleine computer van de BBC moet aan kinderen leren om te programmeren. Dat leermoment is nu eindelijk aangebroken, want de BBC is volgens Engadget begonnen met het verzenden van de Micro:bit naar scholen. Iedere leerling in groep 7 van een Britse basisschool krijgt deze week zo’n kleine printplaat cadeau van de publieke omroep.

In de Engelse groep 7 (ook wel ‘Year 7’ genoemd) zitten kinderen van tussen de 10,5 jaar en 12 jaar oud. Door deze kinderen allemaal een Micro:bit te sturen, komt een gigantische groep kinderen in aanraking met de technologie. Zo kunnen ze op jonge leeftijd al de basisprincipes van programmeren leren kennen. De Micro:bit is niet alleen van de BBC: het apparaatje is met behulp van 31 partners gemaakt, waaronder ARM, Microsoft en Samsung. De bedrijven willen ervoor zorgen dat meer kinderen interesse in programmeren krijgen, zodat ze wellicht in de toekomst bij ze aan de slag gaan.

De Micro:bits worden daadwerkelijk aan de kinderen gegeven, en dus niet aan de scholen. Zij mogen ze dus blijven gebruiken nadat het schooljaar er op zit, om er van alles mee te doen. Het gratis printplaatje voor kinderen is vermoedelijk goedkoop om te maken: Raspberry Zero heeft ons dit jaar geleerd dat een computer niet meer dan 5 euro hoeft te kosten.