Beatquake: een overzicht van geluisterde muziek op Facebook

Met de introductie van de Open Graph op Facebook werd het mogelijk om meer dan alleen likes en links te delen met je vrienden. Intussen zijn er al meer dan 110 miljoen liedjes, albums en radio stations gedeeld via het sociale netwerk en zijn ze meer dan 40 miljard keer afgespeeld. Hoe ziet deze vloedgolf aan geluid er uit?

Overduidelijk geïnspireerd door de klassieke grafische equalizers en visualisaties uit de jaren ’90 maakte Stamen deze zogenaamde “Beatquake”. Een animatie waarin we een geanimeerde weergave zien van de aantallen keren dat de 3 meest populaire plaatjes uit de Verenigde Staten in een periode van 90 dagen werden geluisterd.

De gekleurde lagen staan voor een liedje, waarbij de stijging en daling staat voor de aantallen keren dat een nummer werd afgespeeld in een bepaalde regio van de VS. De textuur van elke laag wordt bepaald door het aantal beats per minuut (BPM) van het betreffende liedje.

Te gekke visual, jammer dat er een muzikaal behangetje ontbreekt in de video! Wil je overigens meer weten over de technische realisatie, check dan deze blogpost.