Berichtenapp Telegram doet een duit in het zakje in de strijd tegen IS: sluit 78 IS-kanalen

De van oorsprong goed beveiligde berichtenapp Telegram heeft na melding van IS-propaganda 78 kanalen gesloten op de berichtendienst. Dat maakte de dienst zelf bekend via Twitter. Je hoeft niet bang te zijn dat Telegram actief berichten monitort: de dienst laat weten dat de meldingen van gebruikers zijn gekomen in de groepen.

Volgens Telegram ging het om 78 kanalen in twaalf verschillende talen. Het ging om publieke kanalen waarop iedereen zich kon aanmelden en kon uitlaten over allerlei dingen. Volgens gebruikers kwamen er voornamelijk berichten voorbij die de aanslagen in Parijs in een positief daglicht zetten. Telegram laat weten dat ze het voortaan makkelijk gaan maken om melding te maken van dit soort ‘propaganda’.

Momenteel is er een discussie gaande over het toestaan van versleutelde communicatiemiddelen. Politici die baat hebben bij het makkelijkere maken van massasurveillance geven versleuteling van communicatiemiddelen onder andere de schuld van de aanslagen in Parijs. Volgens hen is het voor terroristen makkelijker geworden om zo veilig onderling te communiceren. In het Verenigd Koninkrijk komt er binnenkort waarschijnlijk een wet die het moeilijker maakt om bepaalde dingen te versleutelen.

Recent schreven we een uitgebreid artikel waarom juist privacy (en het versleutelen van data) belangrijk is. Eerder dit jaar sprak Marjolijn de CEO van Telegram, Pavel Durov, over de toekomst van zijn populaire berichtenapp.