Wat is de beste fitness tracker van 2016?

beste fitness tracker

Fitness trackers deden het ook in 2016 weer goed en dat is logisch. Het is immers een ideaal apparaat om in de gaten te houden hoe goed het gaat met je gezondheid. Maar nu de markt populair blijkt, groeit deze ook steeds meer. En dat betekent meer aanbod, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat is nu eigenlijk de beste fitness tracker van 2016? Wij zochten het voor je uit.

1. Fitbit Charge 2

Fitbit heeft dit jaar twee erg interessante fitness trackers geïntroduceerd. Het gaat om de Fitbit Flex 2 en de Fitbit Charge 2. Beide staan wat ons betreft aan de top van de markt en daar zijn een aantal duidelijke redenen voor.

De Charge 2 is mogelijk de beste fitness tracker van het moment. Hoewel dit model duurder is dan de andere modellen die het bedrijf aanbiedt, heeft het een aantal interessante features. Zo heeft het een groot scherm waar je alle informatie met gemak van af kunt lezen tijdens bijvoorbeeld het hardlopen. Daarnaast zit er een hartslagmeter in, waar je eerst een speciale Charge HR voor moest kopen. Ook kun je een persoonlijke indicatie krijgen van je fysieke gezondheid op basis van je persoonlijke data, en tips om nog fitter te worden.

Daarnaast is er een optie om mentaal tot rust te komen. Er is een oefening van 2 of 5 minuten waarmee je je hartritme op een normaal niveau kunt brengen en je ademhaling gecontroleerd kunt beheersen. Je hartslagen worden weergegeven op het scherm en de armband trilt als je in of uit moet ademen. Ook geeft het apparaat een melding als je te lang stil zit en moet gaan bewegen. Notificaties van je smartphone komen ook op het apparaat binnen en via je telefoon kun je GPS-gegevens gebruiken.

De accu is ook een belangrijk punt bij een fitness tracker en die van de Charge 2 stelt ons niet teleur. Pas na vijf dagen hoef je hem namelijk op te laden. Ook leuk is dat je de bandjes van de tracker kunt verwisselen en dat ze verkrijgbaar zijn in diverse kleuren en materialen. Dit apparaat mag zich dus met recht de beste fitness tracker van 2016 noemen.

Specificaties Fitbit Charge 2

Prijs: €160,- (prijs verschilt per winkel en model)
Platform: Android en iOS
Water-resistent: Spat-bestendig
Slaap tracking: Ja
Ingebouwde GPS: Nee

2. Samsung Gear Fit 2

De Gear Fit 2 verscheen in juni dit jaar en lijkt vrij veel op de originele Gear Fit. De nieuwe versie heeft echter wel een 1.5 inch, gebogen AMOLED display. Maar Samsung heeft vooral wat nieuwe technologische snufjes toegevoegd aan het apparaat. Zo zit er een hartmonitor in, een GPS en de mogelijkheid om automatisch bepaalde oefeningen te herkennen en te tracken.

Al je workouts kun je verder delen op Facebook, maar je kunt ook vrienden met telefoons die Samsungs S Health-platform gebruiken uitdagen en hun voortgang bekijken.

De accu is overigens ook niet al te beroerd. Deze gaat tot drie tot vier dagen mee op een lading. Dankzij de 4GB aan opslag kun je bovendien redelijk wat muziek kwijt op het apparaat, die je via Bluetooth naar je koptelefoon kunt streamen. Ook is er een integratie met Spotify, waardoor je afspeellijsten en muziek die uitgezocht werden door atleten kunt beluisteren.

Specificaties Samsung Gear Fit 2

Prijs: €159,-
Platform: Android en iOS
Water-resistent: Ja
Slaap tracking: Ja
Ingebouwde GPS: Ja

3. Garmin Vivosmart HR+

Garmin Vivosmart HR+

Garmin bracht dit jaar behoorlijk wat sporthorloges en fitness trackers uit, maar de Vivosmart HR+ mag zich uit deze collectie de beste fitness tracker noemen. Dit jongere broertje van de Vivosmart HR lijkt vrij veel op zijn voorganger, maar heeft een aantal verbeteringen meegekregen. Zo is er een GPS-sensor die bijhoudt hoe ver je rent en hoe hard je gaat. Daarnaast kun je persoonlijke records bijhouden, die je bekijkt in de Connect-Applicatie op iOS of Android.

De Vivosmart HR+ heeft een 1 inch touchscreen en slechts een knop op het bandje. Eenvoud is hier dus duidelijk een belangrijk punt. De wearable is ook waterdicht. Verder bevat het apparaat een aantal features die je verwacht in een fitness tracker, waaronder een stappenteller, hartslagmeter en een functie om bij te houden hoeveel calorieën je verbrand. Daarnaast kun je smartphonenotificaties krijgen op je fitness tracker en een alarm als je te lang niet bewogen hebt.

Groot nadeel is echter dat de accu niet lang mee gaat. Waar de eerdergenoemde fitness trackers dagen doen met een lading, doet de Vivosmart HR+ er maximaal acht uur mee als de GPS aan staat. Staat deze uit, dan doen je er wel vijf dagen mee.

Specificaties Garmin Vivosmart HR+

Prijs: €189,-
Platform: Android en iOS
Water-resistent: Ja
Slaap tracking: Ja
Ingebouwde GPS: Ja

4. Fitbit Flex 2

Fitbit Flex 2

Zoals gezegd heeft Fitbit dit jaar twee goede fitness trackers uitgebracht. Want ook de Fitbit Flex 2 is een aanrader, ook al is deze een stuk eenvoudiger dan de Charge 2. Deze wearable is met haar update beter geschikt voor zwemmers, omdat hij waterdicht is tot vijftig meter onder water. Voordeel daarvan is dat je hem altijd om kunt houden, ook onder de douche. Daarnaast kun je gezwommen rondjes bijhouden en je verbrande calorieën berekenen.

Zwem je niet, dan kan de Fitbit Flex 2 nog steeds een goede tracker voor je zijn. Het is namelijk ook een stappenteller en slaapmonitor. Prettig is dat dit model kleiner is dan zijn voorganger, waardoor je hem nauwelijks opmerkt. Daarnaast kun je de bandjes verwisselen door bijvoorbeeld een luxe armband of een ketting, waardoor het een echte mode-accessoire wordt. En het feit dat de accu vijf dagen meegaat op een lading, maakt dit een erg interessante optie voor mensen die minder geld uit willen geven aan een fitness tracker.

Specificaties Fitbit Flex 2

Prijs: €96,- (prijs verschilt per winkel)
Platform: Android en iOS
Water-resistent: Ja
Slaap tracking: Ja
Ingebouwde GPS: Nee

5. Misfit Ray

Misfit is zeker geen onbekende speler op de fitness tracker-markt, en met hun Ray laten ze zien waarom dat is. De tracker kwam begin dit jaar al op de markt, maar doet niet onder voor andere grote spelers die later hun nieuwste modellen presenteerden. Zo zitten er sensoren in die onder meer je activiteit, hartslag  en slaapritme bijhouden. Ook vibreert het apparaat als je te lang stil zit. De Misfit Ray is daarnaast geschikt voor zwemmers, omdat hij tot 50 meter waterdicht is.

De Misfit Ray heeft verder een LED-lampje, die door middel van verschillende lichtjes diverse notificaties van je smartphone weergeeft. Denk bijvoorbeeld aan tekstberichten of inkomende oproepen. Bijzonder is ook de cilindervormige module, in plaats van een ronde of platte versie. De module kun je bovendien van het bandje afhalen, waardoor je hem aan een ketting of een ander bandje kunt hangen.

Specificaties Misfit Ray

Prijs: €69,99 (prijs verschilt per winkel en model)
Platform: Android en iOS
Water-resistent: Ja
Slaap tracking: Ja
Ingebouwde GPS: Nee