Een groot verlies voor de datawetenschap: de Zweedse professor Hans Rosling overleed gisteren op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Rosling verwierf bekendheid omdat hij fantastische presentaties gaf over data. Duidelijke visualisaties – zowel op beeld als met voorwerpen – over wereldwijde (maatschappelijk en economische) ontwikkelingen die je terug kunt vinden met data.
De professor pakt direct je aandacht en laat je niet meer los voor zijn verhaal klaar is. Niet voor niets heeft Hans Rosling inmiddels een heleboel TED-talks op zijn naam staan, programma’s gemaakt op de BBC en was hij ook nog wel eens op de Nederlandse televisie te zien.
Ik heb vijf presentaties uitgezocht die je zeker (nog) een keer moet bekijken, maar eigenlijk is de lijst nog veel langer dan deze (beperkte) selectie.
1. Roslings eerste TED-talk uit 2006: De beste statistieken die je ooit zag
2. TED-talk uit 2010: De wasmachine was de belangrijkste uitvinding van de industriële revolutie
3. TED-talk uit 2009: De opkomst van Azië – hoe en wanneer
4. Geschiedenis in data: 200 landen, 200 jaar in 4 minuten
5. Hoe we armoede binnen 15 jaar kunnen beëindigen
En bekijk dit ook nog even
Eén van de laatste optredens van Rosling op de Nederlandse televisie (volgens mij zelfs de laatste) was ruim een jaar geleden in ‘Zondag met Lubach’. Daar legde hij nog maar eens haarfijn uit hoe het zit met de groei van de wereldbevolking.
En tot slot is ook de documentaire ‘The Joy of Stats’ de moeite waard om eens in zijn geheel te bekijken. Duurt een uur, maar is wel razend interessant! De video over ‘200 landen, 200 jaar in 4 minuten’ is afkomstig uit deze documentaire.