Numrush

Wat zijn de beste slimme lampen?

Slimme lampen zijn ontzettend handig. Je kunt op afstand je lichten dimmen, een timer instellen en soms zelfs de kleuren veranderen. Bovendien zijn ze ook nog eens zuiniger dan de meeste andere lampen. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer bedrijven met dit soort slimme verlichting op de markt komen. Maar welke zijn nu eigenlijk het beste? Ik zet de beste slimme lampen voor je op een rij.

1. Philips Hue

Laten we beginnen met de meest bekende slimme lamp: Philips Hue. Deze lichten kun je besturen met een app, maar ook met Apple’s spraakassistent Siri. Inmiddels is er een heel assortiment aan lampen. Zo kun je ze krijgen met kleurtjes, wit licht, kleine fittingen en grote fittingen, als ronde lamp en in de vorm van een kaars. Het enige waar nog geen Hue-alternatief voor is, zijn losse halogeenlampen. Dit soort lampjes zijn veel te klein om alle technologie die nodig is in te stoppen.

Daarnaast heeft Philips Hue een aantal handige accessoires, zoals een Motion Sensor. Deze bewegingssensor hang je aan de muur en herkent bewegingen tot een afstand van vijf meter. Loop je een kamer in, dan gaan de lampen automagisch aan. De detector werkt op AAA-batterijen en gaat volgens Philips twee jaar mee zonder dat je de batterijen hoeft te wisselen. Het kastje koop je voor 39,95 euro.

Ook zijn er verschillende lichtknoppen, waarmee je meerdere lampen in één keer aan kunt zetten. Je kunt deze programmeren voor verschillende activiteiten en zo kun je bijvoorbeeld met een druk op de knop je lampen in een speciale tv-setting krijgen.l

De slimme lampen van Philips Hue koop je vanaf 19,95 euro. Wel heb je een startpakket nodig met daarin onder meer een bridge en een stroomadapter. De goedkoopste daarvan kost 139,95 euro.

2. Sylvania

Naast Philips Hue zijn er behoorlijk wat alternatieven, waaronder Sylvania. Deze slimme verlichting heeft een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie: je hoeft geen starterset met een centrale hub aan te schaffen. Waar die hub bij andere aanbieders draadloos verbinding maakt met de lampen en verbinding heeft met je “normale” netwerk, is dat bij Sylvania niet het geval.

De Sylvania Smart Multicolor A19 maakt verbinding met je smartphone via bluetooth en heeft Apple HomeKit-ondersteuning. Daardoor kun je de verlichting centraal en samen met andere slimme apparaten bedienen via de Home-app op je iPhone of met je stem via Siri. Met een iPad of Apple TV kun je een hub maken, waardoor je de lampen ook kunt bedienen als je niet thuis bent.

Helaas is nog niet bekend wanneer de lamp ook naar Europa komt. Op dit moment zul je hem via een omweg moeten kopen.

3. Peak

Peak is een lamp die je helpt bij het maken van dagelijkse rituelen. Kom je in de buurt van de verlichting, dan gaat hij aan. Raak het apparaat aan en je krijgt een kleine extra uitdaging via je smartphone. Die uitdaging is een onderdeel van een doel dat je zelf hebt gezet. Wil je wekelijks 10 kilometer gaan hardlopen, dan geeft Peak je de melding om op een bepaalde dag een extra rondje te gaan rennen. Zo moet het gemakkelijker worden om een stapje extra te nemen.

Behaal je de uitdaging van Peak, dan kun je de lamp aanraken en beloont het apparaat je door feestelijk op te lichten. Een slimme lamp dus, maar op een andere manier dan de meeste verlichting.

4. Sengled Element en Boost

Sengled heeft twee verschillende producten, de Element en de Boost. De Element is een LED-lamp die de ZigBee-standaard van onder meer Philips Hue ondersteunt en over diverse geavanceerde lichtfuncties beschikt. De lamp bedien je door verbinding te maken met wifi en in te loggen op de app. Daardoor kun je ook onderweg het licht aan- en uitdoen, dimmen en versterken. Verder kun je de warmte instellen en voor diverse lichtscenario’s als ‘zonsopgang’ of ‘zonsondergang’ kiezen.

De lamp kun je ook uit- en aanzetten met je normale lichtschakelaar. Heb je geen ZigBee-netwerk, dan kun je de lamp ook als set krijgen met daarbij de Gateway. Die dienst als hub in het wifi-netwerk, waardoor je het licht met je smartphone of tablet kunt bedienen. De Element koop je voor 34,90 euro per lamp of voor 99,90 euro als set met de Gateway.

Daarnaast is er dus de Sengled Boost, die niet alleen slim is, maar ook een ingebouwde wifi-versterker heeft. Heb je dus slecht bereik in bijvoorbeeld je werkkamer? Dan kan je lamp helpen bij het verbeteren van de ontvangst. De lamp vertraagt je netwerk niet, beloven de makers. De lamp bedien je met een app, waarmee je hem bijvoorbeeld kunt dimmen. Ook kun je alle Boosts tegelijkertijd uitschakelen als je dat wilt. De Boost kost 49 euro per stuk.

5. Nanoleaf Bloom

De Nanoleaf Bloom is weer een geheel ander soort lamp. Deze verlichting kan namelijk meer dan van kleur veranderen of dimmen via je smartphone. De Bloom is bijvoorbeeld zo ontworpen dat hij meer licht geeft maar minder warmte, waardoor hij minder energie verbruikt.

Daarnaast zit er een microprocessor in de lamp die commando’s via je ouderwetse lichtknop kan onthouden. Wil je je lamp dus op een bepaalde sterkte zetten, dan schakel je hem in en klik je het licht even uit en direct weer aan als de gewenste sterkte is bereikt. Je hoeft hem dus niet steeds opnieuw af te stellen.

De lamp is helaas alleen in de VS en Canada te verkrijgen en heeft ook nog eens een stevig prijskaartje. Je betaalt er namelijk 199,99 dollar voor.

6. Ikea TRÅDFRI

Je zou het bijna niet geloven, maar ook IKEA verkoopt tegenwoordig slimme lampen. De TRÅDFRI-verlichting kun je met een afstandsbediening en met een app besturen. Daarmee kun je kiezen tussen verschillende tinten wit licht en een timer instellen. Handig is dat de lampen zowel voor bestaande verlichting, bijvoorbeeld in keukenkastjes, als gewone lampen te koop zijn. De LED-verlichting werkt namelijk op iedere standaard aansluiting. Verder zijn er ook lichtpanelen in de collectie.

Het grootste voordeel van IKEA is natuurlijk dat het niet al te duur is. Voor een startpakket met een basisstation, twee lampen en een afstandsbediening betaal je 85 euro. Wil je lichtpanelen die je bijvoorbeeld aan een muur hangt, dan betaal je minimaal 70 euro. Een gewone lamp is te koop vanaf 10 euro.