Betaalbare virtual reality-camera Vuze VR vanaf dit najaar te koop

Allerlei bedrijven brengen dit jaar camera’s op de markt waarmee 360-gradenvideo kan worden opgenomen voor virtual reality. Nokia heeft bijvoorbeeld de Ozo ontwikkeld, een camera met een prijskaartje van 55.000 euro. Aan de andere kant van de markt zijn 360-gradencamera’s zoals de Samsung Gear 360 die maar een paar honderd euro kosten.

Er is natuurlijk een groot kwaliteitsverschil tussen die twee, maar een essentieel verschil is ook dat goedkope 360-camera’s geen stereoscopisch beeld leveren. En juist dat geeft een gevoel van diepte in virtual reality. Stan schreef daar eerder al een uitleg over. De Vuze VR van HumanEyes is de eerste stereoscopische camera die onder de 1000 euro blijft. Hij werd op de CES begin dit jaar getoond en nu is hij te bestellen.

Het gaat hierbij wel om een vooruitbestelling. De camera wordt in oktober verstuurd en kost je in de VS 799 dollar. De set bestaat uit de camera zelf, een statief en een VR-bril voor je smartphone. De Vuze VR bestaat uit 8 lenzen die er samen voor zorgen dat je kunt filmen in 360 graden in 4K met 30 fps. Het achteraf verwerken van de beelden waarbij alles netjes aan elkaar wordt geplakt gaat relatief snel: het kost ongeveer een minuut per minuut beeldmateriaal

In de praktijk schiet de camera aardige beelden, maar de kwaliteit is niet te vergelijken met de professionele camera’s die duizenden euro’s kosten. Dat kun je natuurlijk ook niet verwachten voor minder dan 1000 euro.

De film Summertime is gemaakt met de Vuze VR, hieronder kun je een trailer bekijken om een indruk te krijgen van de beeldkwaliteit: