EK 2016 wordt live gestreamd in virtual reality, maar alleen voor bobo’s

De UEFA gaat een deel van de wedstrijden van het EK 2016 in Frankrijk volgende maand livestreamen in virtual reality. De Europese voetbalbond hangt daarvoor een aantal Nokia OZO-camera’s in het stadion, waaronder recht boven het veld. Ook hangen er camera’s in de spelerstunnels en zelfs in de kleedkamers, meldt Mirror.

Vervolgens zijn de wedstrijden dankzij die camera’s live te bekijken met een VR-bril, maar helaas kunnen enkel belangrijke UEFA-leden meekijken. Je hoeft desondanks niet compleet teleurgesteld zijn, want hoogtepunten worden beschikbaar gesteld op YouTube voor iedereen.

Uiteindelijk is het natuurlijk een kwestie van tijd tot een sportevenement als het EK wel voor iedereen live te volgen is het EK. De kans is groot dat dergelijke beelden straks gewoon onderdeel worden van de uitzendrechten en dat dus bijvoorbeeld de NOS de mogelijkheid krijgt de wedstrijden in VR te streamen.

In de VS zijn al diverse tests geweest bij allerlei sporten om dit te doen, maar voor zo’n groot evenement als het EK voetbal is het een primeur. Eind deze maand worden de camera’s overigens al getest bij de Champions League finale tussen Real Madrid en Athletico Madrid. Wat er met die beelden gebeurt is onduidelijk.