Betalen in de winkel met bitcoins? Coinbase en Visa komen met een bitcoinbetaalkaart

Coinbase

Coinbase, een online dienst die zogenaamde bitcoin-wallets aanbiedt, gaat samenwerken om de digitale munteenheid ook in de fysieke wereld te krijgen. Samen met creditcardmaatschappij Visa komt het bedrijf met een bitcoin-debitkaart, een betaalpas waar je mee moet kunnen betalen in normale winkels, net zoals met je pinpas.

Hiermee probeert Coinbase meer mensen over te halen om daadwerkelijk bitcoins te spenderen, want ondanks dat de virtuele munten populairder zijn dan ooit, worden ze relatief weinig gebruikt als normaal betaalmiddel. Veel bitcoin-gebruikers speculeren op de waarde van de bitcoin, ze gokken dat de munteenheid meer waard wordt in de toekomst zodat ze winst kunnen maken.

Coinbase geeft aan dat van de alle transacties die hun 2,8 miljoen gebruikers doen, slechts 20 procent gaat om normale uitgaven. De overige 80 procent is speculatie in de waarde van bitcoin.

Samen met Visa hebben ze daarom de zogenaamde Shift Card in het leven geroepen. Een debitkaart die geaccepteerd wordt door iedere verkoper, online of offline, die ook de Visa-creditcard accepteert. Adam White, vice president bij Coinbase, zegt tegenover Wired dat hierdoor het spenderen van bitcoin een stuk makkelijker wordt:

Aan het einde van de dag proberen we bitcoin zo makkelijk mogelijk in gebruik te maken. We willen het makkelijk maken om bitcoin te kopen en verkopen en het makkelijk maken om bitcoins uit te geven. Een mainstream debitkaart gebaseerd op bitcoin is een onmisbaar onderdeel.

Vanwege juridische procedures is de kaart enkel in de Verenigde Staten beschikbaar en Coinbase heeft nog niet laten weten of de kaart ook naar Europa komt. Wel is het frappant dat Visa meewerkt aan een betalingssysteem dat juist organisaties als Visa onder druk zet. Maar op deze manier kan Visa nog enige druk uitoefenen omdat zij de macht hebben over de debitkaart en zouden in theorie op ieder moment kunnen stoppen met de ondersteuning voor de kaart.