Bezoek eens een fort, bunker of vesting in het weekend van 15 en 16 april

Wist je dat er in Nederland honderden forten, bunkers en vestingen zijn die je kunt bezoeken? Op maar liefst 550 locaties door het hele land ligt militair erfgoed. Sinds deze maand zijn deze locaties allemaal weer te bezoeken. In het weekend van 15 en 16 april wordt het ‘Fortenseizoen’ weer officieel geopend.

Start fortenseizoen 2023

Ter ere van dit openingsweekend worden op alle locaties allerlei activiteiten georganiseerd. Zo kun je tinnen soldaatjes gieten bij Fort in Den Ham. Meedoen aan een fietsexcursie van 15 KM vanaf fort K’IJK. Een kinderspeurtocht doen of vogels spotten bij Landje van Gruijters. Sagen en legenden over de geschiedenis van de stad luisteren in vesting Den Bosch.

Bij Naarden vesting wordt een kunst- en gedichtenroute uitgezet. En in Bergen op Zoom kun je deelnemen aan een stadswandeling waar je wordt meegenomen in de historie van spijs en bier (inclusief proeverij!). Bezoek de ondergrondse kazamatten onder Fort Sint Pieter in Maastricht, of bewonder spectaculaire vuurspuwers bij Fort aan de Klop.

Fort Rijnouwen. Foto: Marco van Wijnbergen

Aan alle activiteiten kan in het weekend van 15 en 16 gratis worden deelgenomen. Bekijk alle activiteiten tijdens de Start van Fortenseizoen op deze website.

Natuurlijk kun je de forten ook in een ander weekend bezoeken. Op forten.nl vind je alle locaties, bezoekersinformatie en reguliere activiteiten op de verschillende forten, bunkers en vestingen. Veel van de locaties zijn goed te combineren met een wandeling of fietstocht. Ter plaatse kun je een rondleiding of gewoon een terrasje doen, terwijl de kinderen lekker buiten spelen in de natuur. Een gezellige, sportieve en leerzame middag uit dus.

UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

Nederland telt meer dan 10 waterlinies; verdedigingslinies bestaande uit forten, vestingen en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. De meeste forten maken onderdeel uit van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

Gratis FORT! Magazine

Op alle forten ligt trouwens ook een FORT! Magazine gratis klaar voor bezoekers. Nummer 10 dit jaar, een jubileumeditie van maar liefst 92 pagina’s dik. In dit jaarmagazine maak je kennis met het uitgebreide activiteiten- aanbod van forten, waterlinies, vestingsteden en bunkers in Nederland. Lees of bestel het magazine ook online.