Drie tuinklusjes die je in april gedaan wil hebben (ook voor je balkon)

Tuin, tuinklusjes

Het is april en het begint ein-de-lijk mooi weer te worden. Grote kans dus dat bij jou de tuinkriebels weer beginnen. En gelukkig is april een maand waarin je lekker kunt tuinieren. Sterker nog, als je van de zomer een mooie tuin wil hebben om in te relaxen, wil je nu de eerste klusjes al uitvoeren. En ja, dit geldt ook als je een balkon vol met vrolijke planten wil hebben.

Onkruid wieden

Het maakt niet uit wat de weersomstandigheden zijn, onkruid vindt altijd wel een manier om te groeien. En na een kletsnatte winter waarin je waarschijnlijk weinig zin had om de tuin in of het balkon op te gaan, is de kans groot dat er inmiddels op allerlei plekken onkruid zit. In de bakken van je planten, in je gazon en tussen de planten in de tuin in. Nu het mooier weer wordt, is het weer een goed moment om dat onkruid weg te halen, zodat je planten alle ruimte krijgen om te groeien.

Overigens kan het enorm helpen om bodembedekkers in te zetten als je onkruid in de toekomst wil voorkomen. Dit zijn planten die – zoals de naam al aangeeft – de bodem bedekken, maar minder voor wildgroei en problemen zorgen dan onkruid. Gras is bijvoorbeeld een goede optie, maar er zijn ook andere bodembedekkers – zelfs met bloemen – die zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Ga je liever niet aan de slag met planten als bodembedekking? Dan kan mulch of houtsnippers ook helpen.

Snoeien, opbinden en zaaien

April is ook een goede maand om je bloemen en andere planten voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Laatbloeiers als de vlinderstruik en lavendel – die dus pas na 21 juni in bloei staan – wil je nu vast gaan snoeien. En ook hagen en heesters kun je nu vast gaan snoeien, zeker als je volle, mooie planten wil hebben. En ja, ook voorjaarsbloemen mag je nu al wat bij gaan snoeien, maar knip dan alleen de bloem af. De bladeren sterven vanzelf wel af.

Daarnaast kun je deze maand gebruiken om je vaste planten vast op te binden en te ondersteunen waar nodig. Nu ze nog niet vol in blad staan, kun je er immers nog gemakkelijk bij. Bovendien heb je kans dat ze nu nog niet zo groot zijn. Maar geloof ons: dat worden ze ongetwijfeld wel.

Ben je gek op snijbloemen? Die kun je na 15 april direct in je tuin of op je balkon in een pot zaaien. Zorg wel voor een plek vol zon, want daar doen ze het het beste. En over zaaien gesproken: als je gezellige voorjaarsbloemen in bakken wil hebben, is dit ook hét moment om die bakken weer eens grondig schoon te maken.

Je eigen moestuin

Als je van de zomer wil genieten van vers fruit en verse groente uit eigen tuin, is april dé maand om te starten. Je wil namelijk nu al aan de gang gaan met je aardbeien – die je in bakken of hangmanden kunt planten – om daar van de zomer van te genieten. En wil je aan de slag met tomaat, paprika, komkommer of pompoen? Dan kun je die nu vast zaaien in je eigen huis of in een kas, zodat ze bij het optimale weer groot genoeg zijn om naar buiten te gaan.

Overigens is het ook mogelijk om aardappels in je eigen tuin te groeien. En ja, april is de perfecte maand om ze vast te poten.

Bonus: het gazon

Heb je een tuin met een fijn gazon? Dan wil je in april de zorg daarvoor weer opstarten. Check bijvoorbeeld op kale en zieke plekken, en steek die uit. Daar kun je dan weer nieuwe plaggen op leggen of het deel opnieuw zaaien.

Verder is dit ook het moment om het gazon weer te gaan maaien en het gras weer te bemesten. Op die manier blijft het gezond.

Beeld: Shutterstock.com