Bibliotheek van het Vaticaan vol eeuwenoude manuscripten wordt gedigitaliseerd

Het digitaliseren van de veertig miljoen pagina’s uit het archief van het Vaticaan zal vijftig experts, vijf scanners en vele jaren in beslag gaan nemen voordat het proces tot een einde komt. De bibliotheek van het Vaticaan werd opgericht in 1451 en bevat meer dan tachtigduizend manuscripten – waarvan sommige meer dan achttienhonderd jaar oud zijn. Het Vaticaan zal nauw samenwerken met NTT Data, een Japans IT bedrijf, om zo de eerste lichting van drieduizend manuscripten te digitaliseren.

Dit proces zal vier jaar in beslag nemen en achttien miljoen euro kosten. De eerste digitale versies van de manuscripten zullen eind 2014 al online verschijnen. Voordat de documenten gescand kunnen worden is er echter voorbereiding nodig. Zo moet worden vastgesteld dat de scanners de documenten niet beschadigen. Het Vaticaan en NTT Data hebben het afgelopen jaar daarom speciale scanners getest die de documenten beschermen tegen fel licht. Als extra maatregelen zijn alle ruimtes waarin gescand wordt afgesloten met dikke gordijnen.

w640-2

In onderstaande video’s is te zien hoe de documenten gescand zullen worden. De mensen die de scanner bedienen zullen bovendien speciale handschoenen dragen en moeten alle sierraden verwijderen om zo het papier niet te beschadigen. Toezichthouders van het Vaticaan zullen in de gaten houden of aan deze regels wordt voldaan.

Nadat elke pagina is gedigitaliseerd zullen de bestanden voorbereid worden op langdurige opslag (zodat het bestandsformaat niet opeens verouderd zal zijn over een aantal jaar). De digitale documenten worden vervolgens geüpload naar de website van de bibliotheek van het Vaticaan. Geïnteresseerden kunnen de documenten daar gratis vanuit allerlei hoeken bekijken.

Het is nog niet bekend hoeveel tijd het totale proces in beslag zal nemen. Als het telkens vier jaar kost om drieduizend manuscripten te digitaliseren dan zal het Vaticaan nog meer dan honderd jaar bezig zijn. De verwachting is dat de documenten in totaal meer dan veertig miljoen gigabyte aan opslag zullen innemen. Van de documenten zal bovendien een backup gemaakt worden voor het geval de bestanden corrupt raken of per ongeluk verwijderd worden.

Rondom de archieven van het Vaticaan zijn vele samenzweringstheorieën ontstaan; mede door de populaire boekenserie van Dan Brown. Volgens Aartsbisschop Jean-Louis Bruguès heeft het Vaticaan echter niets te verbergen dus zal alles gewoon openbaar gemaakt worden.