Bijna 1 op de 10 jongeren voldoet aan definitie gameverslaafde

Bijna één op de tien Nederlandse jongens in de leeftijd tussen twaalf en vijftien jaar voldoen aan de medisiche definitie van gameverslaving. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Officieel mag niet geconcludeerd worden dat ze gameverslaafd zijn, omdat alleen arts of psycholoog een verslaving vast mag stellen.

De onderzoekers ondervroegen bijna 2000 jongeren over hun gamegedrag en vroegen daarbij ook naar kenmerken van gameverslaving. Hierbij moet je denken aan het continu bezig zijn met gaming in je gedachten, ook al je niet speelt, en liegen tegen ouders over hoeveel je gamet. De ‘mogelijk verslaafde’ jongens gamen gemiddeld 29 uur per week, tegenover een overall gemiddelde van 16 uur.

Onderzoeker Regina van den Eijnden ziet twee duidelijk risicogroepen: “Dat zijn jongens die last hebben van concentratieproblemen, denk aan ADHD. En jongens die aangeven het moeilijk te vinden om goede vrienden te krijgen.”

Meisjes

In het onderzoek zijn niet alleen jongens ondervraagd, maar uiteraard ook meisjes. Drie op de vier meisjes zegt te gamen, maar volgens Van den Eijnden is gameverslaving daarbij nauwelijks een issue: “Bij meiden van die leeftijd speelt dit veel minder. Nog geen 1 procent van de gamende meisjes vertoont verslavingskenmerken.” Meisjes gamen dan ook gemiddeld slechts 4,5 uur per week.

Het Trimbos Instituut lanceert gelijktijdig met de presentatie van het onderzoek een informatiesite voor ouders: uwkindengamen.nl.