Bijna 3 op de 10 Nederlanders heeft een werkvijand

Werkvijand, werkvijanden, ruzie

Je kent ze wel: van die mensen die altijd het leukste werk voor je neus wegkapen, constant in de weg lopen of je gewoon enorm ergeren. Je komt ze zo af en toe tegen in het leven en als je pech hebt, is dat op werk. Dat geldt in ieder geval voor 28% van de Nederlanders: zij hebben een werkvijand, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht Acties.nl onder 1.069 Nederlanders werkzaam in loondienst.

Leuk feitje: vrouwen hebben vaker een werkvijand dan mannen. Volgens het onderzoek heeft 32% van de vrouwelijke werknemers een rivaal op werk, tegenover 24% van de mannen. Maar het is dus niet echt vreemd dat er iemand op je werk rondloopt aan wie je écht een hekel hebt. “Het is heel normaal dat sommige collega’s je wellicht iets beter liggen dan anderen”, zegt Vince Franke van Acties.nl.

Volgens Franke is het wel beter om dat zoveel mogelijk los te laten. “Rivaliteit op de werkvloer en het creëren van stiefcollega’s gaat vrijwel altijd ten koste van je eigen prestaties. Mijn advies: live and let live.”

Visual onderzoek werkvijand - ben je voor sommige collega's eerder bereid werk over te nemen dan voor anderen?

Bron: Acties.nl

Ook niet altijd vrienden

Het overgrote deel van de Nederlanders heeft dus geen werkvijand en dat is dus goed nieuws. Toch betekent dat niet dat je maar met iedereen vrienden bent. 29% van de ondervraagden zegt één of meerdere collega’s wel eens actief te vermijden. Zij negeren telefoontjes, gaan expres later lunchen of werken thuis als ze weten dat de ander op kantoor is.

Visual werkvijand - Wanneer mijn favoriete colelga thuiswerken/niet op het werk is, blijf ik ook liever thuis

Bron: Acties.nl

Met wie we wel vrienden zijn, werken we logischerwijs het liefste samen. We proberen dus regelmatig om te zorgen dat we op kantoor zijn als de ander er ook is. 21% van de respondenten blijft zelfs het liefste thuis als de favoriete collega’s ook vanuit huis werken.

Foto boven artikel: Shutterstock.com