Bijna alle staten van de VS onderzoeken samen Google’s advertiepraktijken

Google

Google ligt in de VS onder een flink vergrootglas. Procureur-generaals van 48 staten én die van Washington D.C. en Puerto Rico zijn namelijk samen een mededingingsonderzoek naar het bedrijf begonnen. Focus van het onderzoek: de advertentiemarkt.

De procureur-generaals kondigden het onderzoek gisteren aan, schrijft The Washington Post. Alleen de staten Californië en Alabama doen niet aan het onderzoek mee.

“We zijn hier omdat er een existentiële dreiging is voor onze virtuele marktplaats”, aldus procureur-generaal Jeff Landry van Louisiana. Daarmee doelt hij op de advertentiepraktijken van Google, waar het onderzoek in eerste instantie om draait. Volgens de advocaten heeft de internetgigant hier een monopolie in en zijn er behoorlijk wat klachten over. “Ze domineren de kant van de koper, de kant van de verkoper, de veiling en de video-kant via YouTube”, aldus procureur-generaal Ken Paxton van Texas.

Zo’n monopolie hoeft natuurlijk niet erg te zijn, benadrukt ook procureur-generaal Sean Reyes van Utah. Maar dan moet het wel eerlijk gedaan worden. In het geval van Google is er volgens hem een “aanname” van onschuld in het onderzoek, maar zijn de klachten over de praktijken van het bedrijf wel “alomtegenwoordig”.

Al eerdere boetes

Google heeft natuurlijk al eerder boetes gehad wegens machtsmisbruik, en dat is wat het bedrijf hier mogelijk ook boven het hoofd hangt. In de afgelopen jaren heeft de Europese Commissie al drie recordboetes uitgeschreven aan het bedrijf. Eén daarvan – die van 1,5 miljard euro – draaide om advertenties. Dat was de laagste boete van de drie.

Specifiek ging het om machtsmisbruik met AdSense. Google dwong klanten namelijk om contracten te tekenen, waardoor ze geen advertenties van andere zoekmachines mogen accepteren. Simpel gezegd: als je de zoekbox van Google op je website gebruikte, mocht je die van een ander niet gebruiken. Dat is nu anders.

Andere boetes die Google van de Europese Commissie kreeg, draaiden om machtsmisbruik met Shopping en met Android. In totaal moest Google 8,2 miljard euro aan boetes betalen in de EU.

Foto: Shutterstock.com