Word je binnenkort 18? Deze dingen moet je goed regelen! [adv]

Als je achttien jaar wordt, ben je volgens de Nederlandse wet meerderjarig. Dit betekent dat er een aantal dingen gaan veranderen. Zo ben je zelf ineens verantwoordelijk voor bepaalde zaken die voorheen nog door je ouders of verzorgers geregeld werden. Helaas is lang niet iedereen zich hiervan bewust. Het gevolg hiervan is dat bepaalde zaken niet goed geregeld zijn als sommige mensen de leeftijd van achttien bereiken. Om jou te helpen dit te voorkomen, zetten we in een aantal dingen op een rijtje die je goed moet regelen als je achttien wordt.

Zorgverzekering

Tot je achttiende levensjaar val je onder de zorgverzekering van je ouders. Wanneer je deze leeftijd dus bereikt, moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Iedere Nederlander van achttien jaar en ouder is verplicht om in ieder geval de basisverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor medisch noodzakelijke zorgkosten, zoals de huisarts en voorgeschreven geneesmiddelen. Daarnaast kun je een aanvullende fysio- of tandartsverzekering afsluiten. Je betaalt dan een hogere premie, maar je bent ook beter verzekerd.

Wanneer je zelf een zorgverzekering afsluit, ga je iedere maand premie betalen. Omdat de gemiddelde achttienjarige het financieel gezien niet bijzonder breed heeft, wil je misschien een goedkope zorgverzekering voor als je 18 jaar bent afsluiten. Je vindt zo’n verzekering door een vergelijking te maken. Als je weinig zorg nodig hebt, kun je het vrijwillig eigen risico verhogen. Je gaat dan namelijk minder premie betalen.

Zorgtoeslag

Om mensen tegemoet te komen in de hoge zorgkosten, heeft de overheid zorgtoeslag in het leven geroepen. Door deze maandelijkse vergoeding wordt het een stuk makkelijker om de premie van een zorgverzekering te betalen. Deze toeslag is inkomensafhankelijk, maar als achttienjarige heb je er eigenlijk altijd recht op. De kans is namelijk groot dat je (ver) onder de inkomensgrens blijft. Vergeet daarom niet om zorgtoeslag aan te vragen als je achttien bent geworden.

Studiefinanciering

Ben je achttien jaar en volg je een studie op het mbo, op het hbo of aan de universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen. Met deze vergoeding kun je een deel van de studiekosten dekken. Het maakt niet uit of je thuis woont of uitwonend bent, want in beide gevallen heb je recht op deze toeslag. Wanneer je als achttienjarige nog naar de middelbare school gaat, kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Voor beide toeslagen richt jij je tot de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

DigiD

Eén van de belangrijkste dingen die je moet regelen als je achttien jaar wordt is een DigiD. Dit digitale identiteitsbewijs heb je nodig om in te loggen op websites van de overheid. Zo heb je bijvoorbeeld een DigiD nodig om studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren aan te vragen bij DUO, maar ook voor het afsluiten van een zorgverzekering. Word je binnenkort achttien? Vraag dan nu alvast een DigiD aan. Je kunt er dan vanaf je achttiende verjaardag direct gebruik van maken.

Bankzaken

Tot slot moet je ook je bankzaken regelen als je achttien jaar wordt. De kans is groot dat je nu nog een jongerenrekening hebt, maar deze kun je als volwassenen niet meer gebruiken. Veel banken zetten jouw rekening automatisch om, maar helaas wordt er niet altijd voor de beste rekening gekozen. Kijk daarom welke pakket het beste bij jou past. Zo voorkom je dat je onnodig veel betaalt voor een bankrekening.

Dit artikel is partnercontent van Interpolis.